A görög példát követnék Romániában

A román turisztikai ügynökségek szövetsége szerint Romániának a görög példát kellene követnie a turizmusban, a romániai turizmusban érdekelt szervezetek egy román–görög kölcsönösségi megállapodást is sürgetnek a beutazások vonatkozásában.

null
A Szent Anna-tó Erdélyben. Hargita megye turizmusát is megtépázta a vírus Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög példa követését javasolja a bukaresti kormánynak a román turisztikai ügynökségek szövetsége. Athén május közepétől várja azokat a külföldi turistákat, akik megkapták már a koronavírus elleni vakcinát, bizonyítani tudják, hogy rendelkeznek antitestekkel vagy egy negatív teszttel. A romániai turizmusban érdekelt szervezetek egy román–görög kölcsönösségi megállapodást is sürgetnek a beutazások vonatkozásában.

A Szent Anna-tó Erdélyben. Hargita megye turizmusát is megtépázta a vírus
Fotó: Havran Zoltán

László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter elnöke ugyanakkor egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amennyiben lazítanak majd a külföldi utazások lehetőségén és bevezetik az oltásigazolást, az alternatív szabályozásokat, látványosan megnő a külföldre utazók száma, ami a belföldi turizmust gyengítheti. Mint arról az erdélyi Krónika című napilap beszámolt,

Romániában tavaly 52 százalékkal csökkent a turisták száma 2019-hez viszonyítva. A három székelyföldi megyében ennél is nagyobb – 56 százalékos – volt a visszaesés. Hargita megyében elsősorban az okozta a rossz mutatókat, hogy a térség erőteljesebben rendezkedett be a magyarországi vendégek fogadására, az utazási korlátozások viszont e téren nagy kiesést okoztak.

Ami a vendéglátással foglalkozó vállalkozások állami támogatását illeti, László Endre azt mondta, azok jártak jól, akik időben léptek, és éltek az állam által felkínált lehetőségekkel. – Aki nem vette igénybe a kényszerszabadság intézményét és próbálta másként megoldani a lezárások alatt az alkalmazottak helyzetét – például elküldte őket pihenőszabadságra –, utána már nem élhetett azzal a lehetőséggel, hogy az állam három hónapig átvállalta a fizetési járulékok 41,5 százalékát – fogalmazott a szakember. Hozzátette: sokan mellőzték a kis- és középvállalkozásokat érintő programban felkínált kedvezményes, állam által garantált hitel lehetőségét, inkább a vissza nem térítendő támogatásokra vártak, pedig a hitelkonstrukció kisebb döccenőkkel ugyan, de működött.

A román kormány egyébként azt tervezi, hogy nyárig meghosszabbítja az idegenforgalom és a vendéglátás területén működő vállalkozások által fizetett ágazatspecifikus adó ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó intézkedés hatályát. Az ebben az ágazatban tevékenykedő vállalatok a romániai szükségállapot kezdetétől nem fizetik az említett adót. Az intézkedés március végéig érvényes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.