A gyógyszergyárak részvényárfolyamai szinte szárnyalnak

Már a járvány gyors terjedésekor sokan azzal kalkuláltak, hogy a gyógyszergyárak részvényei ellenállók lehetnek, ám az általános pánikban e papírok árfolyama is a mélybe hullott. Utána az egész piaccal együtt magukra találtak, most pedig egyenesen brillíroznak: többjük árfolyama magasabban áll, mint a járvány előtt.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 10. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben szárnyaltak a tőzsdék, élükön Amerikával, annak ellenére, hogy egyelőre nem látszik, milyen gyors lesz globálisan a gazdasági válságból való kilábalás. A gyógyszeripari és bio­technológia eddig úgy tűnik, a járvány nyertese lett, és nem csak lélektani okokból veszik a részvényeket a befektetők. Az eddig megjelent első negyedéves eredmények is figyelemre méltók, és azt még megbecsülni is nehéz, mi lesz akkor, ha megtalálják és gyártani kezdik a koronavírus ellenszerét.

A minap közzétett adatok azt mutatják, hogy egyrészt hatalmasat nőtt általában a gyógyszerek iránti kereslet, amelynek részben a felhalmozás az oka (ez vélhetően egyszeri hatás), másrészt nagyon sok gyógyszeripari cég igyekszik bekapcsolódni a jelenleg tomboló koronavírus elleni szerek, oltóanyagok kutatásába, illetve a tesztek, diagnosztikai eszközök fejlesztésébe és gyártásába. Márpedig minél gyorsabb és megbízhatóbb tesztekre egyelőre szinte korlátlan igény van, és a különféle, hatékony védőeszközök iránt is hatalmas a kereslet, különösen a gazdaság fokozatos újraindításának időszakában.

Ami a hagyományos gyógyszerfogyasztás megugrását illeti, azt több tényező is befolyásolja, de mindegyik a mostani járvánnyal függ össze. Egyrészt a legtöbb ember igyekezett biztosítani a folyamatosan szedett gyógyszereiből a szokásosnál nagyobb készletet, attól tartva, hogy ha ezek elfogynak, nem tudják pótolni a ­hiányt. Másrészt hatalmas kereslet jelentkezett a vitaminokra és hasonló étrend-kiegészítőkre, megelőzési és immunerősítési célból egyaránt. Harmadrészt, szinte válogatás nélkül sok fogyott a különféle vírusok elleni készítményekből is.

Ezek eddig azonban csak egyszeri tényezők voltak, de jó esély van rá, hogy a kereslet hosszú távon is magasabb lesz egyes készítményekre. A koronavírus-járvány most megmutatta, hogy az elhanyagolt krónikus betegségek bizony nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint ahogy eddig gondoltuk. Így azok, akik eddig nem foglalkoztak kellőképpen szív- és vérnyomásproblémáikkal, cukorbetegségükkel, esetleg más, rendszeres kontrollt igénylő panaszukkal, most jó eséllyel hosszabb távon is figyelni fognak erre, és pontosabban szedik az előírt gyógyszereket. A rosszban van valami jó az embereknek és a gyógyszergyáraknak is: láthatóan növekszik az egészségtudatosság.

Végül még egy lényeges tényező segítette a gyógyszeripart, jellegénél fogva is: míg más iparágakban óriási kihívás a járvány elleni biztonsági intézkedések bevezetése, a gyógyszeriparban ez kevésbé jelent gondot. Ott alapból szükség van a nagyfokú sterilitásra, a különböző kórokozók elleni rendszeres és fokozott védelemre a kutatási és gyártási területen egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.