A hatékonyság ellensúlyozza a növekedés hatásait

Ahogyan egyre digitalizálódik a világ, az ezt kiszolgáló adatközpontok és hálózatok energiafelhasználása is növekszik, a világ áramszükségletének nagyjából egy-egy százalékáért felelve. A digitális kommunikáció szegmense exponenciálisan növekszik, mégsem tapasztalható olyan mértékű bővülés az áramigényében, mint arra korábban számítottak, mégpedig az energiahatékonyság terén tett jelentős lépések miatt.

2020. 01. 27. 15:27
An employee of Rittal IT poses for the media in front of servers during preparations at the CeBit computer fair in Hanover
Minden bit továbbítása öt továbbit generál, ezért egyre nagyobb tárhelyekre, összetettebb hálózatokra van szükség Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internet nemzetközi forgalma megháromszorozódott 2015 óta, és további duplázódására számítanak a Cisco szakemberei 2022-re. Ez 4,2 zettabájtnyi, közérthetőbben fogalmazva 4,2 trillió gigabájt adat áramlását jelenti. Ez úgy jön össze, hogy a mobilnetet használók száma a 2018-as 3,6 mil­liárdról ötmilliárdra növekszik az évtized közepére, míg a világhálóra csatlakozó, emberi közbeavatkozás nélkül egymással kommunikáló eszközök közötti kapcsolatok száma (a dolgok internete) megháromszorozódik, és eléri a 25 milliárdot.

Ahhoz, hogy mindezt az igényt és növekedést ki lehessen szolgálni, az adatközpontok és a hálózati szolgáltatások iránti keresletnek is exponenciálisan kell bővülnie, hiszen az IP-forgalom legnagyobb része ezeken fut keresztül. És ha szaporodik az összeköttetések száma, az növeli a szektor villamos energia iránti igényét, illetve többszöröző hatás is mutatkozik: minden bit, amely a hálózaton utazik az adatközponttól a végfelhasználóig, további öt bit adat továbbítását generálja.

Az adatközpontok villamosenergia-igénye világszerte 2018-ban 198 TWh lehetett becslések szerint, ami csaknem a teljes áramfogyasztás egy százalékát jelenti – olvasható ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből. A hardveres és az adatközponti infrastruktúra hatékonyságának jelenlegi tendenciái alapján ez a szám ­várhatóan enyhén csökken, 2021-re 191 TWh fogyasztást prognosztizálnak. Még annak ellenére is, hogy az adatközpontok forgalma nyolcvan százalékkal, munkaterhelése ötvennel ugrik meg a következő két évben.

Minden bit továbbítása öt továbbit generál, ezért egyre nagyobb tárhelyekre, összetettebb hálózatokra van szükség
Fotó: Reuters

Az adatközponti szolgáltatások iránti kereslet erőteljes növekedését ugyanakkor ellensúlyozza az, hogy folyamatosan javul a kiszolgálók, a tárolóeszközök, a hálózati kapcsolók és az adatközponti infrastruktúra energiahatékonysága. Más jelenség is áll amögött, hogy az áramfelhasználás nem a vártnak megfelelő ütemben növekszik a szektorban, ez pedig a felhőalapú szolgáltatások és az úgynevezett hiperméretes adatközpontok használatának terjedése. A hiperméretes adatközpontok kifejezetten hatékony, nagy kapacitású felhőalapú adatközpontok, amelyeket olyan szoftverrel irányítanak, ami lehetővé teszi a nagyobb munkaterhelést kisebb igénybevétel mellett. Ezek jelentik tehát a jövőt a kicsi, ezért kevésbé hatékony adatközpontok után.

Egyre több szó esik a blokkláncalkalmazások és a kriptovaluta-bányászatra szakosodott hatalmas számítógépes parkokról, azok energiafogyasztásáról is, ám az energiaügynökség kalkulációi szerint az összefüggés még nem tisztázott. A kezdeti becslések szerint a bitcoin­bányászok által használt áram a globális fogyasztásnak körülbelül 0,1-0,3 százalékát teheti ki. Azonban – tették hozzá – a blokkláncalkalmazások növekedésével az energiafelhasználás következményeinek megértése és kezelése egyre fontosabbá válhat az energetikai elemzők és a politikai döntéshozók számára.

Az adatátviteli hálózatoknak valamivel nagyobb volt 2018-ban az áramigényük, mint az adatközpontoké, világszerte körülbelül 260 TWh-t fogyasztottak. Ez a teljes globális felhasználás körülbelül 1,1 százalékát jelenti, a mobilhálózatok igénye pedig ennek a kétharmadát tette ki. Több forgatókönyvet is felvázolt az IEA e téren, ezek közül az első, konzervatív becslés alapján évente tíz százalékot javulhat a szektor energiahatékonysága, de így is tíz százalékkal emelkedhet 2021-re az áramigény. A magas hatékonyságjavulási forgatókönyv szerint évente húsz százalékot javulhat a hatékonyság, ezáltal pedig a jövő évre visszaeshet 190 TWh-ra az áramigény.

Mint írták, az infokommunikáció iparágának továbbra is folyamatos erőfeszítéseket kell tennie az energia felhasználásának hatékonyságjavítására, illetve a bevált gyakorlatok előmozdítását segítő kormányzati intézkedések is elengedhetetlenek a következő évtizedekben.

Egyetlen keresés

A Google keresőmotorját szinte mindenki használja minden nap, és nem is csak egyszer. Átlagosan másodpercenként negyvenezer keresést kezel a vállalat, ami napi 3,5 milliárdot jelent naponta. A cég saját bevallása szerint 0,2 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár minden egyes keresés, hiszen annyi áram felhasználásával jár, amivel egy százwattos izzó 11 másodpercig éghetne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.