A hatodik legnagyobb amerikai tőzsdei cég lett a Tesla

A már eddig is elképesztő idei száguldást koronázta meg Elon Musk cégének árfolyama egy újabb ralival, miután a cég bekerült a legrangosabb tőzsdeindexbe. A cég teljesítményéhez képest azonban igencsak előreszaladt az árfolyam.

2020. 11. 29. 16:30
Elon Musk cégvezető a tőzsde épülete előtt. Hátat fordítanának a befektetők
Elon Musk cégvezető a tőzsde épülete előtt. Hátat fordítanának a befektetők Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év egyik leggyakrabban emlegetett tőzsdei eseménye a Tesla részvényének száguldása: miközben a cégek nagy része a koronavírus-járványtól szenved, az elektromos autógyártó árfolyama sokszorosára emelkedett év eleje óta. Nemrég a világ legnagyobb értékű autógyártója lett, mostanra azonban már az összes tőzsdei cég között is előkelő helyre került: az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Google és a Facebook után közel 600 milliárd dolláros értékével a hatodik legnagyobb amerikai cég lett, de Amerikán kívül is csak a Saudi Aramco cég nagyobb nála. A Tesla egyelőre csak kevesebb mint tizedannyi autót gyárt, mint az utána következő legnagyobb gyártók, profitjának pedig a tízszeresére kellene nőnie, hogy összemérhető legyen a részvény jelenlegi árfolyamával.

A jelenség okát többször elemeztük, most azonban a tényezők érdekes együttállása kellett ahhoz, hogy ez a rendkívülinek mondható helyzet előálljon. A Tesla történetét végigkísérte a befektetők egy részének szkeptikus hozzáállása: egyszerűen nem bíztak benne, ezért shortolni kezdték a részvényt, arra számítva, hogy a túlzottan magasnak tűnő ár vissza fog esni, és így szép nyereséget könyvelhetnek el. Egy olyan ember cége ellen fogadni azonban, akinek másik vállalkozása, a SpaceX elképesztő újításokat vezetett be az űriparban, sőt, egyenesen újraindította az amerikai űrrepülést, merész dolog. A fanatikus vállalkozó eddig megoldott minden nehézséget, ami útjába került a Tesla fejlesztése és gyártása során, és ma már a típus rendkívül népszerű, így már nem elképzelhetetlen, hogy az autógyár termelését tekintve is a legnagyobb lesz idővel.

Elon Musk cégvezető a tőzsde épülete előtt
Fotó: Reuters

Mindenesetre a short pozíciók tulajdonosai bajba kerültek, hisz veszteségük bármekkora lehet: felfelé akármeddig emelkedhet egy részvény, esni viszont csak nulláig tud. A korábban hihetetlen emelkedés be is következett: a short pozíciókon így olyan gigantikus veszteségek keletkeztek, hogy tulajdonosaik kénytelenek voltak zárni azokat, vagyis visszavenni a papírokat, ezzel önmagában óriási hajtóerőt adva az árfolyamnak. Ez aztán láncreakcióvá vált, hisz újabb árfolyamcsúcsokon újabb shortosok kényszerültek visszavásárolni a részvényt.

Mindezt végül megkoronázta az a tény, hogy a hatalmasra nőtt cég december elsejétől bekerül a patinás S&P 500 indexbe, mégpedig nagy mérete miatt nagy súllyal, így az indexkövető alapoknak óriási tételt kellett belőle vásárolniuk, a megmaradt shortosokat végképp két vállra fektetve. Hasonló folyamat egyébként történt már más részvénynél is, mindjárt az autóiparból említhetünk egy példát: a Volkswagen ugyanilyen módon lett néhány napra a világ legnagyobb vállalata, de aztán az árfolyam visszatért a reális szintre.

Mindezek után már nem lenne meglepő egy komolyabb visszaesés a Tesla árfolyamában, mivel vélelmezhető, hogy a kényszerű vásárlások véget érnek, az újabb vevőket már nem sürgeti semmi, nem kell kapkodniuk, kivárhatnak egy alacsonyabb, kedvezőbb árfolyamot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.