A hazai külkereskedelmi teljesítmény romlását okozta a járvány

Az első negyedévben az export 0,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az import 0,8 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI2020. 05. 08. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban az export euróban számított értéke 7,3 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az exporttöbblet 208 millió euróval kevesebb, 436 millió euró volt. A koronavírus-járvány okozta globális keresletcsökkenés a hazai külkereskedelmi teljesítmény érdemi romlását okozta – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben az export 0,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az import 0,8 százalékkal csökkent, az exporttöbblet 187 millió euróval 1,990 milliárd euróra nőtt.

Forintban az első negyedévi külkereskedelmi mérlegtöbblet az egy évvel korábbihoz viszonyítva 109 milliárd forinttal, 679 milliárd forintra nőtt.

A külkereskedelmi termékforgalom márciusi és első negyedévi részletes adatait június 2-án közli második becslése alapján a KSH.

Áprilisban 2,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak következtében 16,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elemzők is 2,4 százalékos inflációt vártak áprilisra a márciusi 3,9 százalék után.

A fogyasztói árak márciushoz képest átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődtek.

Az éves maginfláció az előző havival megegyező 4,3 százalékos maradt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.