A hazalátogatók miatt is élénk lesz az év végi turizmus

A magyarok átlagosan 396 kilométert tesznek meg ez idő alatt, amely körülbelül egy Budapest–Ljubjana-távolságnak felel meg.

2019. 12. 10. 15:27
null
A legnagyobb utasforgalom a reptéren karácsonyeste várható Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét rekordgyanús adatot közöltek a turizmus kapcsán, ezúttal a MasterCard összesítette több millió kártyahasználója körében, hogy a külföldön lakók közül idén melyik országból hányan terveznek a szülővárosukba hazatérni az ünnepekre. A megkérdezett, összesen 250 millió embert jelentő nemzetközi mezőnyből e tekintetben is kiemelkednek a magyarok, a friss felmérés szerint ugyanis hamarosan több mint hárommillió honfitársunk száll majd repülőre, buszra vagy vonatra azért, hogy karácsonykor itthon lehessen a családjával. A legnagyobb utasforgalom Ferihegyen karácsonyeste várható, habár a repülést mindössze 12 százalék választja, a legtöbben autóval vagy busszal érkeznek. Azt is kiszámolták, hogy a magyarok átlagosan 396 kilométert tesznek meg ez idő alatt, amely körülbelül egy Budapest–Ljubjana-távolságnak felel meg.

A legnagyobb utasforgalom a reptéren karácsonyeste várható
Fotó: Katona Vanda

A MasterCard azt is felmérte, hogy milyen költések kapcsolódnak a hazautazásokhoz. Eszerint átlagosan 58 ezer forintba kerül a távolban élő családtagoknak az út, ami megfelel az európai középértéknek. Jellemzően külföldről származó ajándékok is kerülnek az utazók bőröndjébe, akik e célra idén átlagosan 63 ezer forintot költenek, ami a kontinentális normát 12 ezer forinttal múlja alul.

A külföldön élők hazalátogatása a szállodaiparban is érzékelhető hatást jelent. Piaci szereplők jelezték, hogy megfigyeléseik szerint – miközben egész évben, így az ünnepi időszakban is jóval több magyar család veszi igénybe a szállodai szolgáltatásokat – a fizetett, közös családi pihenések az olyan megrendelők köré­ben is egyre gyakoribbak, akik távoli roko­naik vendégül látásához választják a kényelmesebb megoldást valamely szolgáltatónál, az ő költéseik ráadásul nem a legszerényebb sávban mozognak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.