A hosszú ingázás miatt sokan inkább otthonról dolgoznának

Az ingyenes parkolás, a nyugodt és kényelmes munkakörülmények, a kiváló informatikai infrastruktúra és a rövid utazási idő teszi vonzóvá a hazai irodai munkavégzést. A régió munkavállalói nem mondanának le az irodai munkáról.

Magyar Nemzet
2021. 06. 27. 7:05
null
A magyarok szerint akkor csábító az irodai munkavégzés, ha informatikai eszközökkel jól felszerelt, egyéni terek segítik a feladatok ellátását, de meghatározó szempont lehet a konyha is Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-közép-európai szellemi munkavállalók többsége a járvány miatt elrendelt, hosszú ideig tartó távmunka ellenére továbbra is előnyben részesíti az irodai munkavégzést.

A munkavállalók 51 százaléka úgy gondolja, számára a legelőnyösebb, ha hetente három-négy napot a munkahelyén töltene

– derül ki a Skanska ingatlanfejlesztő Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Romániában elvégzett kutatásából.

A magyarok szerint az ideális iroda jól felszerelt, egyéni terek segítik a munkavégzést, de sorsdöntő szempont az is, hogy milyen a konyha
Fotó: Kurucz Árpád

A korlátozások enyhítésének következtében napjainkban a munkavállalók mintegy fele már naponta be­jár dolgozni. A felmérés alapján

a régióban a hibrid munkavégzés válhat általános foglalkoztatási formává a jövőben. A munkavállalók irodai környezettel kapcsolatos elvárását is átírta a járvány.

A magyarországi válaszokból kiderül:

hazánkban az irodai munkavégzés legnagyobb ösztönzője a csendes, koncentrációt lehetővé tevő munkatér. A válaszadók jelentős része szerint a másik legvonzóbb tényező a munkáltató által nyújtott étkezés és a jól felszerelt konyha.

A magyar irodai dolgozók nagyra értékelik az ingyenes parkolási lehetőséget, a négy ország válaszadói közül ezt a szempontot a hazai válaszadók említették a leggyakrabban.

A magyar válaszadók legnagyobb részét – negyven százalékát – a hosszú ingázás tántorítja el az irodai munkavégzéstől.

Az utazással kapcsolatos költségek csökkentése vagy az alternatív közlekedési módok támogatása ösztönzője lehet a nagyobb irodahasználati hajlandóságnak. A vizsgált négy ország válaszadói szerint

az ideális irodához a négy legfontosabb szempont a kiemelkedő informatikai felszereltség, a megfelelő világítás, a minőségi ételeket kínáló étkeztetés és a munkavégzéshez rendelkezésre álló különálló, egyéni helyiségek.

Vonzó lehet a pihenésre és szabadtéri munkavégzésre is alkalmas munkahelyi zöldterület.

A felmérésben a munkavállalók biztonságérzetére is rákérdeztek. Hazánkban a többi országhoz képest kevésbé – 23 százalék – félnek a munkavállalók attól, hogy megfertőződnek a munkahelyen. A régiós válaszokból ugyanakkor kiderül, a dolgozók csaknem fele el­várja, hogy mindennap fertőtlenítsék az irodát, ne alakuljon ki zsúfoltság és előnyben részesítenék az érintésmentességet.

Az otthoni munkavégzés előnyei között a magyar válaszadók a leggyakrabban a munkába járási idő megspórolását és a kényelmes, nyugodt munkakörülményeket említették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.