A hűvös tavaszi időjárás miatt később érik idén a szamóca

Két héttel később érik a hazai szabadföldi szamóca, de júliusig kapható lesz a magyar termés.

Nagy Kristóf
2021. 05. 28. 15:00
null
Kérdéses, hogy a szamócatermésre milyen hatással volt a hideg Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elejétől jelenik csak meg a hazai szabadföldi szamóca nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt a megszokotthoz képest két héttel később érik a szabadföldi szamóca.

Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb szedd magad akciók is.

A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz – figyelmeztet a kamara.

Finomabb a hazai szamóca az importnál, mivel éretten szedik, és frissen érkezik a fogyasztókhoz
Fotó: Havran Zoltán

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. A magyar áru kevésbé kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták ugyanis éretten szedhetők, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, ez a különbség pedig az ízben is megmutatkozik.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.

A hazai termés júliusig kitart.

A magyarországi szamóca-termőterület – a 2020-as adatok szerint – mintegy 550 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan nyolc-tíz ezer tonna áru terem.

A termőterület húsz-húsz százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület, amelynek nagyjából a fele fóliatakarásos, fóliasátras hajtatás.

Csak a köznyelvben eper a szamóca

A köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában szamóca – figyelmeztet a kamara. Az eper – ami egyébként fán terem – és a szamóca rendszertanilag is eltérő: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába, termésének színe fehér vagy fekete. A szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.