A járvány a teljes világkereskedelemre rányomja a bélyegét

A koronavírus-járvány kiterjedt második hulláma miatt idén már nem lehet nagy javulásra számítani a világkereskedelem egészében. Egy kivétel van: Kína, ahol véget ért a járvány, és éves szinten akár még növekedés is összejöhet az exportban és importban.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 21. 14:34
null
A crane moves a container at the Koja Container Terminal near Tanjung Priok port in Jakarta, August 4, 2015. Indonesia's economy grew 4.67 percent in the second quarter, dropping from 4.71 percent in the first quarter to post its slowest growth since 2009, the statistics bureau said on Wednesday. Picture taken August 4, 2015. REUTERS/Beawiharta - RTX1N2ZG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei második negyedévben 19 százalékkal esett vissza a világkereskedelem a Covid–19-járvány hatására az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint. A harmadik negyedévben javult a helyzet: ekkor már csak 4,5 százalékos visszaesés volt a tavalyi év azonos időszakához képest, de ez úgy jött össze, hogy sok szektorban (például autóipar, energiaszektor) folytatódott a visszaesés, miközben az egészségügyi felszerelések és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök forgalma növekedett.

A negyedik negyedéves adatok becslése ráadásul igen bizonytalan, hisz nem tudni, hogy a jelenleg még felfutóban lévő második hullám milyen hatással lesz a kereskedelemre, ennek függvényében lehet hét és kilenc százalék között az egész éves visszaesés. Az UNCTAD szerint a világ egyetlen része sem úszta meg a kereskedelmi visszaesést az első félévben, azonban Kína a második félévben már különleges helyzetben van, miután ott a járvány gyakorlatilag teljesen megszűnt, és szinte mindenfajta korlátozást feloldottak.

A kínai export ennek megfelelően a harmadik negyedévben már tízszázalékos növekedést mutatott, ami elég volt arra, hogy a korábbi visszaesést kompenzálja, így az első kilenc hónap adata nagyjából megegyezik 2019 hasonló időszakával. Kína importja ugyancsak növekedett a harmadik negyedévben, a nagyobb gazdaságok közül egyedülálló módon.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is kiadott egy becslést: ők 9,2 százalékos visszaesést valószínűsítenek az idei évre a világkereskedelem egészét nézve, és a jövő évi kilábalást illetően is borúlátók lettek az utóbbi hónapokban, arra számítva, hogy a második hullám hatásai jócskán áthúzódhatnak 2021-re.

Konténerhajó Kalifornia partjainál.
Fotó: Reuters

A két szervezet most érthető módon óvatos a becslésekkel, ugyanakkor a járvány jelenlegi exponenciális gyorsulása alapján törvényszerű, hogy rövidesen tetőzzön az elsőnél sokkal szélesebb körű második hullám, amit óhatatlanul gyors visszaesés követ (ahogy ez az influenzajárványoknál is lenni szokott), ráadásul vélelmezhető, hogy a közeljövőben egy vagy több hatékony vakcina is megjelenik. Ebben az esetben, ha teljesen még nem is lehet megszabadulni a járvány hatásaitól, a gazdasági fellendülés hamar megkezdődhet, és a világkereskedelem is gyorsan felfuthat a járvány előtti szintre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.