A járvány előtti csúcsához közelít a Nasdaq Composite

Feltűnően jól teljesítenek a főbb tőzsdék hetek óta, miközben a gazdasági kilátások világszerte meglehetősen bizonytalanok. Mi lehet a jelenség hátterében?

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 09. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai és amerikai tőzsdék márciusban összeomlottak, miután nyilvánvaló lett, hogy a fejlett országok gazdaságát átmenetileg megbénítja a koronavírus-járvány. A nagy jegybankok azonnal reagáltak, és soha nem látott pénzkibocsátásba kezdtek, aminek egyik célja épp az volt, hogy véget vessen a pénzügyi piacokon uralkodó pániknak. Ez olyan jól sikerült, hogy az európai tőzsdeindexek visszanyerték veszteségük nagyjából felét. A legfontosabb amerikai index, az S&P 500 esetében a korrekció mértéke 60 százalék. Ami viszont az igazi meglepetés: a második legfontosabb index, a Nasdaq Composite alig marad el korábbi legmagasabb értékétől. A válság előtti 9700 pontról márciusban 6800 pontig zuhant, most viszont már 9200 pont fölött van, ezzel az esés 85 százalékát visszanyerte.

Mindeközben teljes iparágak álltak le, nem látni még, mikor állhat vissza a turizmus, a vendéglátás, a repülés, olajipar, autógyártás és még jó néhány más terület a járvány előtti szintre, és azok a cégek, amelyek a válság által kevésbé sújtott iparágakhoz tartoznak, vajon milyen eredményekkel fognak előrukkolni, különösen a második félévben, amikor a járvány hatása kiteljesedett. Ezek a kétségek, bizonytalanságok hasonló helyzetben rendkívül óvatossá teszik a befektetőket, korábbi válságok esetében hasonló piaci viselkedésre nem volt példa.

Ugyancsak érdekes, ha megnézzük, mely iparágak, mely cégek állnak a legjobban, vagyis melyek azok, amik leginkább felhúzzák az indexeket. A legnagyobb amerikai cégek közül kettő is van, amely nem csak hogy elérte, de jócskán meg is haladta korábbi csúcsát: az Amazon és a Netflix. Elvileg a jelenség indokolható azzal, hogy ők a járvány nyertesei, hisz a kényszerű otthonlét időszakában ugyanúgy megemelkedik az online filmek iránti igény (Netflix), mint az online vásárlás kereslete (Amazon), sőt, az óriási internethasználat miatt a felhőalapú szolgáltatások iránti igény is növekszik, ami az Amazon mellett az ugyancsak jól teljesítő Microsoftnak is fontos üzletága.

Felmerül viszont a kérdés, hogy ezek a cégek a hirtelen jött keresletet pénzre tudják-e váltani? Lehet-e rekord eredményük, vagy náluk is óhatatlanul megjelennek a járvány és következményeinek (munkaerőproblémák, logisztika, a dolgozók védelme stb.) óriási költségei, és akkor máris indokolatlanná válik a befektetők túlzott lelkesedése. Erre választ csak három hónap múlva, a második negyedéves eredmények publikálásakor kapunk.

Ugyanakkor ahhoz, hogy egy sok komponensű index magasra emelkedjen, nem elég, ha néhány, a kijárási korlátozások alakította életmódból és keresletből profitáló cég részvényei szárnyaljanak, ahhoz az kell, hogy a részvények sokkal szélesebb köre emelkedjen. A jelenség utalhat arra, hogy a befektetők igen gyors fellendülésre számítanak a korlátozások gyors feloldása után, ez azonban egy meglehetősen bizonytalan várakozás. Sokkal valószínűbb, hogy jelenlegi, racionálisan nehezen magyarázható tőzsdei hegymenetet a szinte korlátlanná vált jegybanki eszközvásárlási programok fűtik (különösen Amerikában), hisz a rengeteg fedezetlen pénz befektetési lehetőséget keres, és ezt egyelőre a tőzsdei részvényekben találja meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.