A jövőnkről szavaznak a képviselők

A járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetben még inkább segíti a kiszámítható tervezést, hogy már ma elfogadhatja az Ország­gyűlés a jövő évi költségvetést. A büdzsé a válság ellenére sem megszorításokra épül, hanem a lendület mielőbbi visszanyeréséhez ad anyagi erőforrásokat.

2021. 06. 15. 6:11
null
Budapest, 2018. június 13. A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma szavaz az Országgyűlés a 2022-es büdzséről, amelyet a kormány az újraindítás költségvetésének nevezett el. A törvényjavaslat dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, mérsékelt, háromszázalékos inflációval, az uniós országokban várható hiánycsökkentési trendhez illeszkedő 5,9 százalékos GDP-arányos deficitcéllal, valamint a bruttó hazai termék 0,4 százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol.

A kormány egyértelművé tette, hogy a koronavírus-járvány és az abból következő válság ellenére sem hajlandó a baloldaltól megszokott megszorítások politikájával élni. Ez tetten érhető a 2022-es költségvetésben is, amely azt a célt szolgálja, hogy mielőbb visszatérjen a lendületes növekedés. Ezért született meg az gazdaság-újraindítási akcióterv is, amelynek jövő évi kerete 7308 milliárd forint. Ez a bruttó hazai termék 13 százaléka.

Folytatódik a köztehercsökkentés és a beruházási programok felfutása. Így a többi között 2022. július 1-jétől további két százalékponttal csökken a munkát terhelő adók mértéke, a 25. évüket be nem töltött fiatalok pedig január 1-jétől mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól. Csak ez a két lépés több mint 250 milliárd forinttal több pénzt hagy a családoknál.

Tovább bővül a gyermekes és gyermeket vállaló családok támogatása. Az otthonteremtési program részeként például áfa- és illetékmentességgel segíti az állam az új ingatlan vásárlását, amely jövőre összességében 170 milliárd forint megtakarítást jelent az érintetteknek. A 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik, ahogy az idős korosztály számolhat a nyugdíjprémiummal is. Erre a két célra mintegy 230 milliárd forint szerepel a büdzsében.

Kiemelt hangsúlyt kap az egészségügy, melynek területén a megkezdett béremelésnek köszönhetően az orvosi fizetések két év alatt átlagosan két és félszeresükre nőnek.

Az egészségügyi szakdolgozók munkáját is értékeli az állam, 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét keresi annak, mint amennyit 2016 előtt kézhez kapott. A béremelésekre az ágazatban 460 milliárd forint jut.

Mivel a biztonság szerepe is felértékelődött, ezért ez a témakör is megtalálható a legújabb nemzeti konzultációban. A brüsszeli migránskvóta bevezetése sem került le a napirendről, a bevándorlás kapcsán nő a nyomás, védeni kell a határokat. A rendvédelem megerősítése a 2022. évi költségvetésben is kiemelt szerepet kap.

A múlt héten az is kiderült a Világgazdaság konferenciáján, hogy nem várt pénzt kaphatnak a jövő év elején a családok.

Orbán Viktor jelentette be, hogy ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a 2022-ben a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését.

Ez fejenként maximum nyolcszázezer forintot jelent. A családok egy része felélte a tartalékait, a szülőknek az óvodák, bölcsődék és iskolák bezárása miatt otthon kellett marad­niuk. Ezért ha a gazdaság teljesítménye pluszpénzt termel, abból az állam segít visszaállítani a családi megtakarításokat. Ez az intézkedés nem borítja fel a 2022-es költségvetést, mert az idei növekedést eredetileg 4,3 százalékra várta a kormány. Ha ehhez képest a bővülés meghaladja az öt és fél százalékot, akkor bőven fedezhető az intézkedés költsége. Mindezekhez képest mondja azt a baloldal, hogy a 2022-es Európa legkegyetlenebb költségvetése, amelyet egy esetleges kormányváltás esetén megváltoztatnának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.