A kalászosok harmada odaveszhet

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019-es kárenyhítési évben a termelők eddig több mint ötszázszor annyi káresetet jelentettek be, mint a tavalyi azonos időszakban, elsősorban az őszi vetésű földekre. Az agrárium szakmai szervezete szerint a kalászos gabona megközelítőleg egyharmada bánja a szélsőséges időjárást. Az aszálykárok arra ösztönzik a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást és vegyék igénybe a szaktárca agrárkárenyhítési rendszerét.

Magyar Nemzet
2019. 04. 11. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019-es kárenyhítési évben a termelők eddig több mint ötszázszor annyi káresetet jelentettek be, mint a tavalyi azonos időszakban, elsősorban az őszi vetésű földekre. Az agrárium szakmai szervezete szerint a kalászos gabona megközelítőleg egyharmada bánja a szélsőséges időjárást.

Az aszálykárok arra ösztönzik a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást és vegyék igénybe a szaktárca agrárkárenyhítési rendszerét.

Olyan mértékben sújtja az aszály a vetésterületeket, hogy a gabonának akár a harminc százaléka kárba veszhet – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke tegnap a köztelevízóban.

Jakab István, aki az Országgyűlés alelnöke is, megjegyezte: az országos aszályt a hét végi esőzések sem mérsékelték; körülbelül 100-150 milliméternyi csapadékra lenne szükség.

A mostani száraz időszakban az Agrárminisztérium által az elmúlt években folyamatosan fejlesztett agrárkárenyhítési rendszer nyújt segítséget. A díjtámogatási rendszer 2012-es bevezetése óta a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják.

A biztosításidíj-támogatást a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén lehet igényelni április 9. és május 15. között. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kárenyhítési alapból csak abban az esetben kapja meg a termelő a neki megítélt támogatás száz százalékát, ha van piaci növénybiztosítása is, amelyhez díjtámogatást vehet igénybe. Ellenkező esetben csak ötvenszázalékos térítésre lehet számítani.

A Magyar Biztosítók Szövetsége emiatt arra figyelmezteti a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást, és ne felejtsék el igénybe venni a biztosításidíj-támogatásokat sem, amelyekre a kérelmeket április 9-től május 15-ig adhatják be szankciómentesen.

A növény károsodását, az annak észlelését követő 15 napon belül, elektronikus úton be kell jelenteni a Magyar Államkincstár honlapján. A díjtámogatás éves keretösszegének ötmilliárd forintra emelése és a támogatási szerkezet egyszerűsítése mellett idén több csomag is kedvezően módosult, így idén tovább emelkedhet a biztosítással védett termőterületek aránya.

A szaktárca múlt heti tájékoztatása alapján a 2019-es kárenyhítési évben a termelők eddig megközelítően 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre, leginkább az alföldi megyékben.

Jász-Nagykun-Szolnokból 150 kárbejelentés érkezett 9500 hektárra, ezt követi Csongrád megye 200 kárbejelentéssel 6700 hektár területre, majd Békés megye 120 kárbejelentéssel 3200 hektárra. A bejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik. Összehasonlításképp: a múlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán egy kárbejelentés érkezett, 41 hektárra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.