A kamatmentes gyorskölcsön a legsérülékenyebb vállalkozásokon segít

A gazdasági újranyitási akciótervben szereplő, tízmillió forintos kamatmentes gyorskölcsön a legsérülékenyebb kis- és középvállalkozásoknak segít; a százmilliárd forintos hitelkeretű program három év türelmi időt hagy a törlesztés megkezdésére, a kabinet ezzel is időt hagy arra, hogy az ágazat újra talpra állhasson – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Forrás: MTI2021. 02. 07. 10:16
VARGA Mihly
Budapest, 2020. november 6. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a támogatási szerzõdések aláírása elõtt a minisztériumban 2020. november 6-án. Újabb egészségipari beruházások indulnak a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) köszönhetõen, amelyre 50 milliárd forintot különítettek el. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy gazdasági újranyitási akcióterv intézkedéseinek, a kifizetett kormányzati támogatásoknak köszönhetően négy-öt százalékos gazdasági növekedés lehet idén Magyarországon.

Emlékeztetett, hogy 2020 kétarcú év volt a magyar gazdaság szempontjából is: az első két hónap a tervek szerint alakult, négy százalék körüli növekedéssel, majd márciustól óriási visszaesés következett, amire a magyar gazdaságpolitika azonnal reagált a járvány hatásaival leginkább sújtott szektorok támogatásával, adócsökkentéssel, bértámogatással, a beruházások ösztönzésével.

Varga Mihály aláhúzta, hogy

a kormány célzottá tette a segítségnyújtását, hogy a legsérülékenyebb ágazatok, különösen a turizmus és vendéglátás megfelelő támogatást kapjon.

Emlékeztetett rá, hogy a vendéglátósokat már tavaly tavasszal több száz milliárd forinttal segítették, hogy felújításokat hajthassanak végre, amíg zárva kell tartaniuk. – A kabinet ezt követően a járvány második hullámában újra lehetővé tette az állami bértámogatást, aminek köszönhetően a munkavállalói bérek ötven százalékát a kormány biztosítja – közölte.

A kormány a járvány kitörése után is nagyon fontosnak tartotta, hogy ne álljanak le a beruházások, ezért körülbelül négyezer-milliárd forint értékben segítette a különböző ágazatokban zajló felújításokat, kapacitásbővítéseket. – Ez jelenti a reményt erre az évre, hiszen ezek a beruházások idén és a következő években hoznak eredményeket – tette hozzá.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kabinet emellett adó- és járulékcsökkentéseket hajtott végre. Példaként említette a sérülékeny ágazatok terheinek elengedését és a szociális hozzájárulási adó mértékének további mérséklését, ami reményei szerint a jövőben is folytatódni fog. Most pedig a legsérülékenyebb kkv-k juthatnak akár tízmillió forintos, kamatmentes forráshoz.

Ismertette, hogy a kormány a GDP egy százaléka körüli, mintegy négyszázmilliárd forintos költségvetési hiányt tervezett 2020-ra, a koronavírus-járvány miatt azonban ez nyolc-kilenc százalékra, több mint ötezer-milliárd forintra növekedett.

– Az elmúlt évek fegyelmezett és szigorú államháztartási gazdálkodása és az államadósság jelentős csökkentése mindennek ellenére lehetővé tette, hogy

a koronavírus-járvány kezelése közben nem lehetett költségvetési akadálya az emberéletek megvédésének és a gazdaság újraindításának

– mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter közölte, hogy tavaly az államadósság is növekedett, ugyanis a kormány nem engedhette meg magának, hogy emberéletek vagy munkahelyek veszélybe kerüljenek.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy az államadósság devizaaránya nem változott, így az továbbra is húsz százalék alatt van, szemben 2010-zel, amikor még ötven százalék felett volt.

Elmondta, hogy Magyarország a gazdaság tavalyi teljesítménye alapján az uniós országok középmezőnyében helyezkedik el az öt-hat százalék közötti visszaeséssel. – Voltak országok, ahol brutális mértékű visszaesés történt: Spanyolországban 11 százalék, Franciaországban nyolc százalék feletti csökkenést mértek – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.