A kapun kívül van a házalók helye

Magyar Nemzet
2019. 10. 07. 16:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készpénzre, bankkártyára utazó, trükkös csalók, alkalmi tolvajok, árubemutatók rafinált manipulátorai leselkednek leginkább az idősekre, akik a rengeteg figyelmeztetés ellenére még mindig gyakran esnek áldozatául a tisztességtelen embereknek. Nemrég a Po­lice.hu-n a rendőrség szakemberei összefoglalták tanácsaikat a lépten-nyomon előforduló kétséges helyzetekre, amikor a szépkorúaknak tanácsos odafigyelni minden gyanús körülményre.

Így például a fűtési szezonban is tartsák szem előtt, hogy alkalmi munkát (favágás, hóseprés, kerti feladatok) ne adjanak idegeneknek. Fontos, hogy soha ne hagyják nyitva a házuk kapuját, bejárati ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodnak, és ne engedjenek be házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, segélyszervezet munkatársának és más, magukat hivatalos személynek kiadó embereket sem – bármennyire erőszakosan vagy megnyerően próbálnak bekerülni az ingatlanba, maradjanak kívül. A figyelmeztetés szerint mindig el kell kérni a hivatalosnak bemutatkozó személy igazolványát, és egyetlen esetben sem szabad bedőlni első alkalommal a csábító ajánlatoknak.

„A felkeresett nyugdíjas kérjen inkább másik időpontot a házaló kereskedőtől vagy szolgáltatótól. Egyedül ne tárgyaljon pénzügyekről és ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlété­ben, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják” – tanácsolják a rend őrei. Veszélyhelyzet esetén jól jöhet az éjszakára az alvóhely mellé készített mobil- vagy vezetékes telefon, amellyel a családtagoktól vagy a rendőrségtől a kiszolgáltatott időskorú segítséget tud kérni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.