A kedvező időjárásnak köszönhetően elkezdődtek a tavaszi vetések Zala megyében

Forrás: MTI2020. 03. 10. 20:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a napokban elkezdődtek a tavaszi vetések Zala megyében, a tavaszi árpa vetésterületének csaknem 24 százalékán került földbe a mag, kisebb területen pedig tavaszi búzát és zabot vetettek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-vel.

A vetéstervek szerint összesen 45 640 hektáron vetnek tavaszi növényeket a zalai szántóföldeken: a gazdálkodók 1680 hektáron tavaszi árpát, 850 hektáron tavaszi búzát, 300 hektáron zabot, 6040 hektáron szóját, 200 hektáron cukorrépát termelnek majd. A kukorica tervezett vetésterülete 27 700 hektár, a napraforgóé pedig 8870 hektár – ismertette Sabján Krisztián.

Hozzátette: a vetési munkákkal párhuzamosan az őszi vetésű kultúrák fejtrágyázása és tavaszi gyomirtása is elkezdődött. Az őszi hónapokban 16 110 hektár káposztarepcét, 26 500 hektár őszi búzát, 2940 hektár őszi árpát, 155 hektár rozst, valamint 1550 hektár triticálét vetettek el Zala megyében.

A megyei elnök tájékoztatása szerint az őszi kalászos és a káposztarepce táblák jelentős része a téli és kora tavaszi száraz idő ellenére jól fejlett. A gazdáknak a gyors kitavaszodás miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelmi munkákra, hogy a most jó képet mutató vetéseket jelentős kártétel nélkül tudják majd betakarítani – jegyezte meg.

Az aszályos tél után az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott a megyében, a tavaszi munkák folytatásához most egy rövid csapadékmentes időszakra lenne szükség – mondta Sabján Krisztián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.