A kiadós májusi eső most aranyat érne a mezőgazdaságnak

A tavaszi agrármunkálatok annak ellenére is jól haladnak az országban, hogy az aszály és a koronavírus-járvány megnehezíti a termelők dolgát. Az esőre ugyanakkor egyre nagyobb szükség van, a fejlődésben lévő és az elvetett növények is igénylik a csapadékot.

2020. 05. 11. 16:33
null
A napraforgót nem viselte meg az egyébként viszontagságos nyár Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban helyenként már csökkent az aszály mértéke, a földeknek azonban továbbra is nagy szüksége lenne az esőre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint sokfelé március eleje óta alig esett, a szántóföldi növények pedig egyre jobban megsínylik az aszályos időszakot. Bár ezen a héten többfelé várható csapadék, ennek mértéke azonban jócskán elmarad a szükségestől. A májusi eső most tényleg aranyat érne, hiszen az ősszel elvetett szántóföldi növények épp abban az állapotban vannak, amikor a fejlődésükhöz a legtöbb nedvességre van szükségük.

A szakemberek szerint ahol a tíz millimétert sem érte el a csapadék mennyisége az elmúlt két hétben és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, ott elszomorító állapotban vannak a táblák. A csapadék a tavasszal elvetett növények számára is létfontosságú lenne, a kikelt napraforgó és kukorica is mielőbb kiadós esőt igényelne. Az aszály a tavaszi munkálatoknak ugyan nem kedvezett, a gazdálkodók ugyanakkor egyelőre a megszokott rend szerint tudták elvégezni a szükséges feladatokat.

Fotó: Havran Zoltán

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése alapján az idén kicsivel több mint kétmillió hektáron vetnek tavaszi növényeket a gazdálkodók. A legnagyobb területen, mintegy 102 ezer hektáron tavaszi gabona kerül a földbe, kukoricát pedig 989 ezer hektáron terveznek vetni a termelők. A munkálatok javában zajlanak, a gabonafélék és a kukorica is a tervezett terület több mint felén a földbe került már. A napraforgó tervezett vetésterülete 610,7 ezer hektár, a munkák jelentős részével már itt is végeztek a gazdálkodók.

A termelők dolgát az aszály mellett a koronavírus-járvány is megnehezítette. Annak érdekében azonban, hogy a tavaszi munkálatokat mindenhol időben el tudják végezni, a kormány kiemelt intézkedésekkel igyekezett segítséget nyújtani. Az agrártámogatásokat idő előtt megkapták az érintettek, a gazdák likviditását pedig a különösen kedvezményes agrár Széchenyi kártya folyószámlahitel is tovább javította.

Zalában sem bizakodóak a gazdák

Nem számítanak bő termésre az idén a zalai gazdálkodók, a csapadékhiányos időjárás miatt a vetések állapota gyengébb, mint a korábbi években. Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint a száraz, aszályos idő miatt nehezebb volt megfelelő magágyat készíteni, az elvetett növények vontatottan keltek. Az aszály az őszi kalászos növényekre és a repcetáblákra is hatással van. – A repce hamar elvirágzik, ami erősen csökkenti a terméskilátásokat – fogalmazott a szakember a távirati irodának adott nyilatkozatában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.