A kiskereskedelmi forgalom 2019 decemberi és egész éves adatait közli a KSH

A kiskereskedelmi bolthálózat tavaly decemberi és egész éves forgalmi adatait közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2020. 02. 05. 6:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az első tizenegy hónapban 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon az előző év azonos időszakához viszonyítva mind a nyers, mind a szezonálisan kiigazított adatok szerint. 2018-ban 6,7 százalékos volt a forgalom növekedése.

Novemberben a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal nőtt a forgalom éves összehasonlításban. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben március óta nem látott ütemben, 12,9 százalékkal nőtt a forgalom novemberben.

Az iparcikk jellegű vegyesboltokban 15,8 százalékkal, a bútort és műszaki cikkeket árusító üzletekben 12,9 százalékkal nőttek az eladások. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5 százalékkal emelkedett az értékesítés, ami jóval meghaladta a tizenegyhavi 3,3 százalékos átlagot.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, ami hároméves mélypontnak számít annak ellenére, hogy az árak tavaly novemberben nem emelkedtek.

A kiskereskedelmi forgalom értéke május óta minden hónapban meghaladta az 1000 milliárd forintot, amit 2017-ben csak decemberben, 2018-ban pedig összesen kétszer, októberben és decemberben érte el. A kiskereskedelmi forgalom folyó áron számolt értéke 2018-ban 11 227 milliárd forint volt, de a tavalyi első tizenegy hónapban már 2,5 milliárd forinttal meghaladta a 11 000 milliárdot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.