A könnyítés mellett a gyorsaságnak örülnek a munkáltatók

Örömmel fogadták a munkaadói érdekképviseletek a kormány gyors reakcióját a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben válságos helyzetbe került ágazatokban. A VOSZ és az Mgyosz egyaránt üdvözölte a járulékkönnyítést, amelyet a későbbiekben a gazdaság más, nehéz helyzetű szereplőire is ki lehetne terjeszteni.

Nagy Kristóf
2020. 03. 18. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan lépett a kormány azoknak a gazdasági szereplőknek a megsegítésére, akik egyik napról a másikra válságos helyzetbe kerültek a koronavírus-világjárvány miatt – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére a két legnagyobb munkaadói érdekképviselet.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az élőmunkára rakódó átmeneti tehercsökkentést emelte ki, amelyből egyaránt részesülnek a nehéz helyzetbe került cégek és a munkavállalók is. A főtitkár szerint ugyanakkor – a lehetőségekhez mérten – érdemes lenne a járulékkönnyítést kiterjeszteni a kis- és középvállalkozói szektor egészére, mivel a legkisebb cégek foglalkoztatják összességében a legtöbb munkavállalót. Habár a részletek még nem ismertek, a VOSZ érdemi segítségnek tartja a vállalatokra is érvényes, év végéig szóló hiteltörlesztési moratóriumot, amely a finanszírozás fenntartásának egyik fontos eszköze lehet.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (Mgyosz) alelnöke szintén üdvözölte a kormányzati lépéseket, kiemelten a járulékterhekkel kapcsolatos könnyítést. Rolek Ferenc ugyanakkor leszögezte: a bejelentett intézkedések mindössze első lépésnek, gyors válságkezelésnek tudhatók be, mivel hosszabb távon a gazdaság minden területe megérzi a járvány miatt kialakult visszaesés tovagyűrűző káros hatásait, ugyanakkor egyelőre nem lehet megbecsülni a hosszú távú következményeket. Az Mgyosz szintén kiterjesztené ideiglenesen más ágazatokra, szereplőkre is a munkáltatói és munkavállalói járulékok akár teljes eltörlését. Rolek Ferenc hozzátette: a következő időszakban is kiemelten fontos, hogy a kormány együttműködjön az érdekképviseletekkel, a vállalati szféra szereplőivel a gazdaság stabilizálása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.