A kormány segítségét kéri a víziközmű-ágazat a fejlesztésekhez

Forrás: MTI2020. 01. 31. 16:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerintük a felhalmozódott problémák már a biztonságos ivóvízellátást és szennyvízelvezetést veszélyeztetik.

Kecskés Károly, az OVÁK koordinációs szóvivője, aki egyben a Fővárosi Vízművek Zrt. munkahelyi szakszervezetének elnöke, kijelentette: fejlesztésre szorul a víziközműrendszer, amihez kormányzati intézkedések szükségesek.

Elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közreműködését kérik abban, hogy a kormány lehetőségeihez mérten tárgyaljon olyan fejlesztési csomagról, amely megoldást jelentene az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű szolgáltatók működési nehézségeinek megoldására, a szükséges és jelentős béremelésre, a munkaerő megtartására, valamint a szolgáltatások biztonságos üzemeltetési feltételeinek hosszú távú biztosítására.

A sajtótájékoztatót követően a szövetség képviselői átadták az erről szóló petíciót a Miniszterelnökség képviselőinek a Karmelita kolostornál.

A szövetség szerint a közművezeték-adó azonnali felfüggesztése, valamint a változatlan fogyasztói ár mellett az áfa mértékének azonnali csökkentése érdemi előrelépést tenne lehetővé az ágazatban elmaradt bérfejlesztések terén és segítené a hálózati rekonstrukciókat is. Számításaik szerint a közművezeték-adó felfüggesztése 14 milliárd forint, míg az áfakulcs 18 százalékra mérséklése 23 milliárd forint forrást jelenthetne.

Kecskés Károly kiemelte, hogy az ágazatot sújtja a munkaerő-állomány elöregedése, amelyet a bérek emelésének elmaradása okoz. Hozzátette, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. adatai alapján 2022-re 10 százalékkal, míg 2027-re 25 százalékkal kevesebb munkavállaló lesz, mint amennyi a megfelelő víziközmű ellátáshoz szükséges lenne. Jelentős problémának nevezte a vízvezeték hálózat és a víziközművek állapotát, amely a forráshiány miatt szintén elöregedett. Mindemellett több víziközmű vállalat a csőd közelében van.

Az elnök szerint a problémákat több tényező okozza: 2012-ben befagyasztották a víz- és csatornadíjat, majd 2013-ban 10 százalékkal csökkentették a díjakat, aminek következtében a bevételek a 2009-es szintre estek vissza, míg a költségek jelenleg 2020-as áron vannak. Tíz év alatt jelentősen emelkedtek a bérek, az anyagdíjak, az energiadíjak. 2013-ban bevezették a közművezeték-adót, és az energiahivatalnak felügyeleti díjat is kell fizetniük a szolgáltatóknak – sorolta.

Kitért arra is, hogy ha a petíció benyújtását követően nem történik változás, akkor márciusban több szakszervezet bevonásával érdekeik érvényesítésére közösen lépnek majd fel.

Az OVÁK-ot tavaly novemberben alapították, tagjai a BÁCSVÍZ Zrt. szakszervezete, a Fővárosi Vízművek munkahelyi szakszervezete, a VASIVÍZ munkahelyi szakszervezete, az Autonóm Területi Szakszervezet, valamint a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), és a Víz-SZEM szakszervezete. A szövetség célja, hogy a benne tömörült érdekvédelmi szervezetek a vízügyi ágazat és munkavállalói érdekében együttműködjenek helyi, regionális és országos szinten. A víziközmű ágazatnak 20 ezer dolgozója van, a szakszervezetek pedig közel 3500-4000 munkavállalót képviselnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.