A koronavírus-járvány idején is folytatódik az adócsökkentés + videó

Még kedvezőbb lett az Európai Unió legversenyképesebb adófajtája, a kisvállalati adó.

Magyar Nemzet
2021. 01. 08. 8:16
null
A fizetés nem csökken a kis cégeknél, de a második hullám sokaknál újabb leállással járhat Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány adócsökkentő politikája a koronavírus-járvány idején is folytatódik – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a tárca Facebook-oldalán. Jelezte: A kisvállalati adó (kiva) mértéke január 1-jétől egy százalékponttal, 11 százalékra csökkent. Így ettől az évtől még nagyobb adóelőny érhető el kiva alkalmazásával. Az idei évtől a keretszabályozás is kedvezőbbé vált – emlékeztetett. A belépési értékhatár egymilliárd forintról hárommilliárd forintra, a bennmaradási értékhatár pedig hárommilliárd forintról hatmilliárd forintra emelkedett. Így még több cég választhatja ezt az adózási formát.

– Az már most látszik, hogy az adócsökkentés és a Pénzügyminisztérium év végi tájékoztatási programja eredményes volt. Tavaly decemberben ugyanis 12 ezer cég jelentette be, hogy a kivát szeretné alkalmazni január 1-jétől. Az újonnan jelentkezőkkel együtt ettől az évtől már több mint hatvanezer vállalkozás kivázik – ismertette az államtitkár.

Izer Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy a kisvállalati adó az Európai Unió legversenyképesebb adófajtája. A vállalkozások által megtakarított közteher nagysága szintén nagyon jelentős lehet. Tavaly év végéig a kivát választó cégek összességében 185 milliárd forintnyi adót spóroltak meg. Ez az összeg az idén az adócsökkentés és a 12 ezer új kivás miatt még tovább emelkedhet.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a fentieken túl ez az adófajta rendkívül rugalmas is. Ha egy cég ma úgy dönt, hogy áttérne a kivára, és ezt jelzi is az adóhatóság felé, akkor február elsejétől már kivásként adózhat. Sok vállalkozásnak még most is megérné áttérni. Ez lehet a legjobb választás ott, ahol látszik, hogy idén a bértömeg nagyobb lesz a nyereségnél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét. A döntésben a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora is segít.

– Idén nemcsak az adó csökken, hanem az adminisztráció is – emelte ki Izer Norbert. Nyáron már a vállalkozók egyik legbonyolultabb adóbevallását, az áfabevallást is tervezet kiajánlásával segíti az adóhivatal.

Ez évente mintegy félmillió vállalkozásnak hoz jelentős könnyebbséget. Elsőként a júliusi áfabevallás-tervezetet készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ezzel Magyarország az Európai Unióban elsőként nyújt ilyen szolgáltatást a vállalkozásoknak.

A legbonyolultabb bevallás elkészítésén túl további könnyítésekkel számolhatnak a kis- és közepes vállalkozások. A kezdő cégeknek nyújtott speciális segítség, a mentorálás eddig féléves időszaka egy évre nő.

– A kis- és középvállalkozások esetében fontos a beruházások és a fejlesztések támogatása is. Az eddigi kedvező szabályok két új, lényeges elemmel bővültek. A korábbinál még kedvezőbbé váltak a beruházási értékhatárok. A fejlesztési adókedvezményt a kisvállalkozások már akár 200 millió forintos, a középvállalkozások pedig akár 300 millió forintos beruházás esetén is igénybe vehetik. Szintén kedvező, hogy a fejlesztési tartalék összegét az eddig ötvenszázalékos értékhatár helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják az adózók. Így a beruházásra félretett profit után nem kell adót fizetni – hangsúlyozta az államtitkár. Izer Norbert végül hozzátette: A koronavírus-járványra az egyik legjobb válasz az adócsökkentés. Ezt a gazdasági döntések meghozatalakor mindig szem előtt tartja a kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.