A külföldieket is védik a fogyasztóvédők

December 9-éig az ITM szakemberei már 835 üzletet ellenőriztek, az ezekben feltárt jogsértések aránya 34 százalék volt, míg a próbavásárlások során 28 százalékos volt a kifogásolási arány.

2019. 12. 16. 15:24
null
A szakemberek próbavásárlással igyekeznek feltérképezni a visszás gyakorlatokat Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemcsak a magyarokat, hanem a hazai karácsonyi vásárokban megforduló külföldi turistákat is óvja a fogyasztóvédelem a december végéig országszerte zajló hatósági ellenőrzésekkel, amelyek a fogyasztók anyagi és termékbiztonságát egyaránt érintik. Ezzel a pozitív országimázshoz is hozzájárulunk – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Budapest Főváros Kormányhivatalával közös ellenőrzési akciókat említve. Mint mondta, a kormány karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek célja a családok védelme és a nyugodt ünnepi készülődés feltételeinek biztosítása. Már konkrét eredmények is születtek: például huszonkétféle kereskedelmi forgalomban kapható csokoládémikulásról nemrég megállapították, hogy megfelelnek a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek.

Utóbbiról szólva a helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy jó minőségű csokifigura vásárlásánál figyelni kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. – Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú terméket választani, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket pedig a címkén kell feltüntetni – mondta. Az ITM szakemberei a lakás, a karácsonyfa díszítésére alkalmas fényfüzéreket is átvizsgálták, ezen termékek esetében viszont megdöbbentő eredmény született, a célzott ellenőrzési akcióban ugyanis eddig csaknem százötvenezer darab nem biztonságos világító díszt, dekorációs eszközt vontak ki a forgalomból vagy semmisítettek meg a vámhatósággal együttműködve. A nem biztonságos termékek megállítása a vámhatáron azt jelenti, hogy azokat nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió egész területére sem engedik be, így a határozott és eredményes fellépéssel nemcsak a magyar, hanem az uniós fogyasztókat is védik.

A szakemberek próbavásárlással igyekeznek feltérképezni a visszás gyakorlatokat
Fotó: Teknős Miklós

Keszthelyi Nikoletta ismertette, hogy a szezonális ellenőrzés-sorozatban folyamatosak a próbavásárlások a vásárokban, a látogatottabb árusítóhelyeken, például a plázákban, áruházakban, szaküzletekben, piacokon, de vizsgálják az ünnepi időszakhoz tipikusan hozzátartozó, népszerű termékcsoportokat is. December 9-éig az ITM szakemberei már 835 üzletet ellenőriztek, az ezekben feltárt jogsértések aránya 34 százalék volt, míg a próbavásárlások során 28 százalékos volt a kifogásolási arány. Az országszerte zajló hatósági akcióban eddig nyolcmillió forint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelem.

A szakemberek a boltok és az adventi vásárok ellenőrzésekor vizsgálják az ár feltüntetésének módját, a mérőeszközök hitelességét, a nyugtaadás szabályszerűségét és a panaszok ügyintézéséről szóló kötelező tájékoztatást. – Tipikus hiba, hogy a csomagolóanyagot is belemérik a termék tömegébe. Előfordult az is, hogy a terméket a meghirdetett akciós árnál magasabb áron értékesítették – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Arról is szót ejtett, hogy az online kereskedelem a forgalmi jelentések alapján is láthatóan egyre népszerűbb értékesítési csatorna. Ezért az ITM szak­értői is górcső alatt tartják a területet: 2017 óta 2300 webáruházat ellenőriztek, ezer próbavásárlást végeztek. Ezen a piacon látványos a fejlődés: a webáruházak ismételt jogsértései a korábbi évek átlagos 54 százalékához képest 2019-ben 17 százalékra csökkentek. Ezzel együtt a szaktárca tanácsa szerint vásárlás előtt érdemes rákeresni a Jogsértőwebáruházak.kormány.hu címen elérhető adatbázisra, amely a tetten ért webáruházak adatait tartalmazza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.