A külföldieket nem sújthatják jobban

Az uniós tagállamok vállalkozásai összehasonlítható helyzetben vannak, így az EU-s országoknak olyan szabályrendszert kell kialakítaniuk, amely azonos elbírálást garantál.

Jakubász Tamás
2019. 10. 03. 13:31
null
Közúti ellenőrzés: a menetíró berendezést is megnézik Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes magyar vonatkozású kkv-ügyben hozott ítéletet a napokban az Euró­pai Bíróság. Az ügy kiindulópontja az a hazai szabály, amely szerint a magyarországi székhelyű kis és közepes cégekre – itt fuvarozással foglalkozó vállalatok kerülhetnek szóba – enyhébb szankciót szabhat ki a hatóság az első olyan jogsértés felderítésekor, amit a menetíró korongok használata kapcsán követnek el. A bírósági eljárásra az adott alapot, hogy egy romániai székhelyű fuvarozási vállalkozás kamionjának ellenőrzésekor a magyar hatóságok megállapították a menetíró korong használatáról szóló előírások megsértését, és bírságot szabtak ki. A társaság fellebbezésében kérte, hogy ügyében alkalmazzák a kkv-knek szóló kedvezményes szabályt. A hatóságok azonban arra hivatkozva utasították el a román cég kérelmét, hogy a kedvezmény csak a magyarországi székhelyű kis- és közepes vállalkozásoknak jár. Az ügy előbb az egyik hazai, majd onnan az Európai Bíróság elé került.

Közúti ellenőrzés: a menetíró berendezést is megnézik
Fotó: Kurucz Árpád

A luxembourgi székhelyű testület azt állapította meg, hogy a magyar közigazgatási gyakorlat nincs összhangban az uniós előírásokkal. A bíróság levezette, hogyan jutott erre a következtetésre. Elöljáróban rögzítette, hogy a menetíró készülékekről szóló uniós rendelet szerint a tagállamok jogrendjében szereplő szankcióknak hatékonynak, visszatartó erejűnek és megkülönböztetéstől mentesnek kell lenniük. A román kamion magyarországi esete kapcsán az utóbbi elvárást elemezte a bíróság. Az ítélkező fórum hangsúlyozta: az uniós tagállamok vállalkozásai – letelepedésük konkrét helyétől függetlenül – összehasonlítható helyzetben vannak, így az EU-s országoknak olyan szabályrendszert kell kialakítaniuk, amely azonos elbírálást garantál. Emiatt az olyan közigazgatási gyakorlat, amely azonos jogsértés ­miatt súlyosabban bünteti a külföldi közúti szállítási cégeket, mint a hazait ellentétes az uniós joggal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.