A lakáspiacon is kincses várossá válhat Kolozsvár

A kolozsvári ingatlan­piac fejlődésének ütemét jól érzékelteti, hogy a tavaly átadott lakások száma az 1990 óta épült ingatlanok tizenegy százalékát teszi ki.

Pataky István (Kolozsvár)
2019. 08. 26. 7:32
null
Egymillió otthon hiányzik Romániában Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármelyik irányból közelítjük meg Kolozsvárt, szembeötlő az építkezések nagy száma.

Már az erdélyi nagyvárossal határos falvakban, városkákban is darukkal, építőtelepekkel találkozunk. Az egykori kincses város lassan magába szippantja a környező településeket, állandó a terjeszkedés, bővülés. Mint arról az erdélyi Maszol hírportál beszámolt, Kolozsváron és alvóvárosaiban több új lakás készült el 2018-ban, mint Bukarestben. A hatalmas kereslet miatt a kolozsvári ingatlanok átlagára tavaly először a bukaresti szintnél magasabbra kúszott, s ez a helyzet azóta sem változott. A román statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évben Kolozs megyében 7594 lakás épült, elsöprő többségük a 330 ezres megyeközpontban s elővárosai­ban, Szászfenesen, Apahidán és Kisbácsban.

A kolozsvári ingatlan­piac fejlődésének ütemét jól érzékelteti, hogy a tavaly átadott lakások száma az 1990 óta épült ingatlanok tizenegy százalékát teszi ki. Romániában jelenleg Kolozsváron a legmagasabbak a lakás­árak, átlag 1520 eurót (több mint ötszázezer forintot) ér egy négyzetméter. A Székelyföld jócskán elmarad a kolozsvári adatoktól. Tavaly egész Hargita megyében kétszázötven új lakás épült a hivatalos statisztika szerint. Kovászna megye két lakással marad el a hargitai adattól.

Viszonylag hosszú idő után 2018 volt az első olyan év, amikor megszakadt a romániai lakások árának és a lakáseladások számának viszonylag nagy ütemű emelkedése. Ugyanakkor a rendszerváltást követően a múlt esztendő rekordév is volt az újonnan épített lakások átadását illetően. 2018-ban hatvanezer lakás építését fejezték be Romániában, ami tizenkét százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A Frames tanácsadó cég a romániai ingatlanpiacot feltérképező korábbi tanulmányában azt írja, a kereslet és a kínálat közötti aránytalanságok miatt Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Iasi-ban, Nagyszebenben és Constantán további lakások épülnek majd a következő időszakban is, emiatt a lakásárak csak mérsékelten emelkednek, megtartják a 2018-i évi ritmust.

Egymillió otthon hiányzik Romániában
Fotó: Havran Zoltán

A Maszol által idézett elemzés szerint a romániai lakáspiacon az ingatlan­árakat mindenekelőtt a lakókörnyezet, a városnegyed, az úthálózat, a tömegközlekedési eszközökhöz való távolság határozza meg. A szakértők úgy vélik, az építőipar fellendülésére szükség van, mert legalább egymillió lakás hiányzik Romániában. Jelenleg a lakáshiány Bukarestben és a nagyvárosokban érződik leginkább, ami jelentősen befolyásolja a helyi ingatlanpiacok alakulását.

Ezekben a városokban a lakásárak folyamatosan emelkednek, miközben vidéki környezetben sok esetben leállnak az építkezésekkel – állapítják meg az elemzők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.