A leggyengébb nyarat produkálta az ingatlanpiac

Az egész éves tendenciát vizsgálva ugyanakkor az első nyolc hónap nem mutat ekkora elmaradást az elmúlt évekhez viszonyítva, köszönhetően az erős évkezdetnek.

Magyar Nemzet
2019. 09. 14. 8:36
null
A tranzakciók száma csökkent, a négyzetméterárak nőttek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokásosnál lényegesen gyengébb volt augusztusban is az ingatlan­piaci forgalom – olvasható ki a Duna House augusztusi ingatlanpiaci jelentéséből. Az év nyolcadik hónapjában 16 százalékos elmaradást mutatott az ingatlanpiaci forgalom az előző évhez képest. Ezzel összességében az elmúlt négy év leggyengébb nyári időszakát zárta az ingatlanpiac, amely a tavalyi évhez képest 15 százalékos visszaesést jelent június–augusztus időszakra. Az egész éves tendenciát vizsgálva ugyanakkor az első nyolc hónap nem mutat ekkora elmaradást az elmúlt évekhez viszonyítva, köszönhetően az erős évkezdetnek.

Budán az ingatlanpiaci tranzakciók 26 százaléka kilencszázezer forint feletti négyzetméteráron zajlott, amely 19 százalékpontos növekedés tavaly augusz­tushoz képest. Pesten ennek aránya 14 százalék volt idén, amely az előző évhez képest tíz százalékpontos emelkedést jelent.

A tranzakciók száma csökkent, a négyzetméterárak nőttek
Fotó: Havran Zoltán

Vidéken – ingatlantípustól füg­gően – 300-350 ezer forint közötti négyzetméterárra lehet vásárláskor számítani. A fővárosban ezzel szemben a legtöbb esetben bőven félmillió forint feletti négyzetméterár jellemző, a frekventált környékeken már a milliót közelítette az átlag.

Az elemzésből kiderül: Budán a megvásárolt ingatlanok 31 százaléka 40–60 négyzetméter közötti volt, Pesten ugyanezen arány 36 százalékot tett ki, ezzel ez a mérettartomány bizonyult ismét legkedveltebbnek.

Az értékesítési időben nem látható kiemelkedő változás, a legtöbb esetben minimális csökkenés volt tapasztalható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.