A lengyel jegybank monetáris tanácstagja nem emelne alapkamatot

Forrás: MTI2020. 02. 21. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel jegybanki alapkamat emelése nem akadályozná meg az áremelkedést, fékezné ugyanakkor a beruházásokat, és visszavetné a fogyasztást – nyilatkozta a TV trwam tévécsatornának Grazyna Ancyparowicz, a lengyel jegybank monetáris tanácsának a tagja.

„Ha most megemelnénk a hitelfelvételi költségeket a bankközi piacon, annak gyászos következményei lennének” – fogalmazott. „Egy ilyen lépéssel csak a beruházásokat fognánk vissza, lassítanánk a gazdasági növekedést, és sok család egzisztenciáját ásnánk alá.” Az élelmiszerárak ugyanis a kamatemeléstől még nem csökkennének, ahogy az emelkedő energiaárak következményeit sem semlegesítené a magasabb kamatszint – mutatott rá.

Elmondta: a monetáris tanács rendelkezésére álló előrejelzések alapján – bár ezeket a márciusi makrogazdasági adatoknak még meg kell erősítenie – a fogyasztói árindex „az év végére egészen biztosan visszatér a 2,5 százalékos inflációs célhoz”. Grazyna Ancyparowicz felszólította egyúttal a médiát, hogy tartózkodjanak az inflációs várakozások mesterséges felfűtésétől.

A lengyel Rzeczpospolita napilap pénteki számában írott cikkében Adam Glapinski, a jegybank elnöke azt írta, hogy az infláció „a jövő évben a célhoz közeli szintre tér vissza”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.