A logisztikai ingatlanok lehetnek a válság nyertesei

Jelentősen befolyásolta a világjárvány az üzleti ingatlanokat használó vállalatok működését.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 7:45
null
A modern épületek lesznek jobb helyzetben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen befolyásolta a világjárvány az üzleti ingatlanokat használó vállalatok működését, és ezzel együtt azok értékeltségét. A Deloitte Magyarország elemzése szerint azonban a jelenlegi helyzet sokban különbözik a 2008-astól: a vállalkozások pénzügyileg erősebbek, a bankszektor egészségesebb, a válság kezdetekor a munkanélküliség alacsony szinten állt, és világszerte korszerűbb technológiákat alkalmaznak.

A tanácsadó cég jelezte, a kereskedelmi ingatlanokat igencsak eltérő módon érintette a járvány. A turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó ingatlanoknál például azonnal jelentkeztek likviditási problémák, ugyanakkor a logisztikai ingatlanoknál a kedvezőtlen hatások csak részben vagy alig érzékelhetők. Utóbbi szektor Kohári Gábor, a Deloitte ingatlan-tanácsadási üzletágának vezető menedzsere szerint a változások nyertese is lehet a járvány miatt átalakuló ellátási csatornák révén, az e-kereskedelem terjedésével.

A modern épületek lesznek jobb helyzetben
Fotó: Havran Zoltán

Az üzleti ingatlanok többségénél néhány hónap alatt normalizálódhat a helyzet, amihez azonban a tulajdonosoknak, bérbeadóknak, üzemeltetőknek, finanszírozóknak és munkavállalóknak harmonizálniuk kell az erőfeszítéseiket. Emellett az üzleti tanácsadóknak is fontos szerepe van a bérleti feltételek újratárgyalásában, vagy a hitelből történő finanszírozás átalakításában. Az elemzés szerint a legtöbb uniós országban megfigyelhető, hogy a járvány következményeinek a kezelése abban az esetben sikeres, amennyiben az üzleti partnerek rugalmas hozzáállással, előrelátóan törekednek áthidaló megoldások kidolgozására.

Minden bizonnyal lesznek olyan üzleti területek, illetve ingatlanok is, amelyek a piaci helyzet normalizálódását követően sem tudnak majd kellően hatékonyan, fenntartható módon működni. Ezek a tanácsadó cég szerint jellemzően olyan ingatlanok, amelyek már a járványt megelőzően is fenntarthatósági és üzemeltetési hatékonysági problémákkal küzdöttek, és halogatták a korszerűbb üzleti technológiák bevezetését, működési modelljük átalakítását. A Deloitte példaként az alacsonyabb kategóriájú hoteleknél sok esetben tapasztalt korszerűtlen üzemeltetési megoldásokat említette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.