A második hullámban nincs készpénzfelvételi roham

A koronavírus-járvány miatt csökkent az ATM-ek forgalma a készpénzkifizetési oldalon, miközben a bankkártyás vásárlások száma és értéke folyamatosan emelkedik. A pénzintézetek az MTI érdeklődésére közölték: többször is fertőtlenítik naponta a fiókokban található automatáikat.

MTI
2020. 11. 14. 11:05
A kártyás készpénzfelvételek száma tavaly a második negyedév végén meghaladta a 27 milliót
A kártyás készpénzfelvételek száma tavaly a második negyedév végén meghaladta a 27 milliót Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint az ATM-forgalom a növekvő befizetések miatt összességében emelkedett a tavalyihoz képest, a pénzfelvétel azonban 5 százalékkal csökkent a bankautomatákból a pandémia kezdete óta. Régi törekvése a banknak, hogy az ügyfeleik készpénz helyett inkább kártyájukat, sőt mobiltelefonjukat használják fizetésre, és a vírushelyzet erre pozitívan hatott, felgyorsította a folyamatot.

A fiókokban elhelyezett ATM-ek felületének fertőtlenítését – billentyűzet, érintőfelület, nyomógombok fertőtlenítő kendős letörlése – a napi takarításon felül folyamatosan végzi a bank. A nem fióki, egyéb külső helyszíneken található ATM-ek esetében a fiókiakhoz képest ritkábbak a takarítások, ugyanakkor szükség esetén plusztisztítást is végeznek az OTP-nél.

A K&H Bank azt közölte: a készpénzfelvételek volumene az első hullám idején 10-15 százalékkal csökkent az előző évhez képest, azóta megegyezik a múlt év azonos időszakáéval.

A bank ügyfelei kevesebb alkalommal, de tranzakciónként nagyobb értékű bankjegyet vesznek ki az automatákból, mint tavaly. A tranzakciók összesített értéke hasonló nagyságú a tavalyihoz.

A kártyás tranzakciók szeptemberben értékben 22 százalékkal, volumenben pedig 18 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest a K&H-nál. Az első hullám nagy lökést adott az online fizetés terjedésének, 34 százalékkal többször vásároltak így az ügyfelek. Az ATM-ek tisztítását és fertőtlenítését a K&H külsős partnerrel végezteti, ütemezetten.

A Takarékbank hálózatában azokat az ATM-eket, amelyeket rendszeresen a helyben lévő bankfiókból töltik fel készpénzzel, a takarítószemélyzet a napi takarítás alkalmával több alkalommal fertőtlenítőszerrel tisztítja. Az automaták kezelőfelületét fertőtlenítő hatású szerrel letörlik. Azokat az ATM-eket, amelyeket másként töltenek fel, a szükséges kiszállások (töltés, hibaelhárítás) alkalmával az általános takarításon felül fertőtlenítik is. A Takarékbank a készpénzkiadó berendezések forgalmában a havi normál szezonalitástól (bér- és nyugdíjfizetések után magasabb felvételek) a járványügyi helyzet második hulláma alatt lényegi eltérést nem tapasztalt. Az első hullám alatt volt olyan hét, amikor az átlagos heti ATM-forgalom 50 százaléka alatt is volt heti kifizetés, míg az év második felében a rendes szezonalitás sem vitte ezt a mutatót 60 százalék alá – közölték. Kitértek arra is, hogy a pénztári forgalomban a kifizetések aránya októberben kismértékben, 3 százalékponttal csökkent, ami inkább az éves szezonalitás hatása. A Takarékbank ügyfélkörében a bankkártyás vásárlások folyamatosan emelkednek, mind tranzakciószám-, mind volumenalapon. Az egy tranzakcióhoz köthető átlagos kártyás fizetés volumene kissé (4-5 százalékkal) emelkedett szeptemberhez képest.

Az Erste Bank arról tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet tavaszi kihirdetésekor jelentkező hirtelen megnövekedett készpénzigényt leszámítva visszaszorult az ATM-es készpénzfelvételi tranzakciók mennyisége és összértéke. A pandémiás időszak egyik hozadéka, hogy egyre többen választják a készpénz helyett az elektronikus fizetési megoldásokat, s ezt a bank minden eszközzel támogatja. Az azonnali fizetés elindulásával egyes kifizetések még gyorsabban, szinte azonnali időben, biztonságosan intézhetők, kiváltva a készpénz használatának szükségességét – fűzték hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.