A MÁV is csatlakozott az illegális hulladék felszámolásához

Elindult a Tisztítsuk meg az országot! program második tesztprojektje, három elővárosi vasútállomás megtisztítása az illegális hulladéktól. Az így szerzett tapasztalatok alapján terjeszti ki az innovációs tárca a későbbiekben az egész országra az illegális hulladék felszámolását.

2020. 08. 28. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belföldi vasútvonalak környékét tisztítják meg az illegális hulladéktól a Tisztítsuk meg az országot! projekt második lépésében – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken a fővárosi X. kerületben a Rákos állomás rakodóterületén tartott sajtótájékoztatón.

Tapasztalatgyűjtés az országos akció előtt

Boros Anita a távirati iroda szerint felidézte, hogy az akciósorozat végrehajtásához a kormány öt partnerszervezetet jelölt ki, ezek a Magyar Közút Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parkok igazgatóságai, valamint a MÁV Zrt. A héten már elindult az első kísérleti projekt a közutak mentének hulladékmentesítésével, az államvasutak pilotprogramja során pedig előreláthatóan mintegy háromszáz köbméter illegális hulladékot szállítanak el.

A tesztakciók szeptember végén zárulnak le, ezek eredményeinek kiértékelése alapján kezdik majd el az ország teljes megtisztítását.

Tiszta Magyarországot szeretnénk

Boros Anita arra is emlékeztetett, hogy mivel az ország megtisztításában mindenkire számítanak, létrehozták a Hulladékradar mobiltelefonos alkalmazást, amelyen bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel. A jelenleg tesztüzemben működő applikáció a GPS koordináták alapján beazonosítja a pontos helyszínt, és az adatfeldolgozást követően az illetékes hatóság elkezdi a terület megtisztítását. Az üzembe helyezése óta lassan ezerhez közelít a bejelentések száma, ezekhez pedig 1600 képet csatoltak.

Kitért arra is, hogy a Századvég nemrégiben végzett reprezentatív felmérése alapján a lakosság 74 százaléka a környezetvédelmet érintő legnagyobb problémának a folyók, tavak, természetvédelmi területek szennyezettségét látja. A megkérdezettek 96 százaléka úgy gondolja, hogy az illegális hulladéklerakás komoly problémát jelent Magyarországon, és százból 96-an elfogadnák, ha a hatóságok az illegálisan szemetelőket a helyszínen szigorúan megbüntetnék.

Évtizedes problémával küzdenek

A vasútnál évtizedes probléma az illegálisan lerakott hulladékok kezelése. A MÁV Zrt. Magyarországon mintegy 7700 kilométeres vasúti hálózatot üzemeltet, több mint hétszáz állomás és megállóhellyel az ország területén, több száz üzemi területtel, rakodóval, amelyek területe akár a több száz hektárig is terjedhet – jelezte Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a projekt során három helyszínt tisztítanak meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán. Ismertetése szerint

a MÁV tavaly több mint háromezer tonna hulladékot gyűjtött össze, az idén ezer tonnánál tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.