A megtakarítások mellett a biztosítások is előtérbe kerülnek

Hazánkban eddig több embert érintettek közvetlenül a járvány gazdasági mint egészségügyi kockázatai.

Magyar Nemzet
2020. 07. 14. 16:59
Az ügyfelek egy része újra jelentős tartozást halmozott fel
Az ügyfelek egy része újra jelentős tartozást halmozott fel Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költségkontroll és biztosítás – derül ki az OTP Bank legfrissebb kutatásából, amelynek elkészítéséhez az NRC Kft. ezer, 18 és 70 év közötti megkérdezett válaszát vette figyelembe. A felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada a pandémia miatt jobban odafigyel a kiadásaira, ugyanennyien készülnek arra, hogy változatlan vagy megnövelt összeget tesznek félre rendszeresen, 100-ból 11-en pedig kifejezetten a járvány hatására terveznek valamilyen biztosítást kötni.

Az óvatosság leginkább a jelzálog- vagy más fogyasztási hitellel – például hitelkártyával vagy folyószámla-hitelkerettel – rendelkező ügyfelekre jellemző. Ők az átlagot meghaladó arányban keresik a lakásbiztosítási, a hitelfedezeti és a megtakarítással kombinált élet- és nyugdíjbiztosítási termékeket. Az e körbe tartozók fele kifejezetten a járvány idején döntött úgy, hogy igénybe veszi valamelyik konstrukciót.

Az óvatosság leginkább a jelzálog- vagy más fogyasztási hitellel rendelkező ügyfelekre jellemző
Fotó: MTI

– A banki tapasztalatok egybevágnak a kutatási eredményekkel; a járvány sokakat ráébresztett arra, milyen fontos is felkészülni a váratlan helyzetekre, és mennyit számít a bajban a stabil, kiszámítható pénzügyi háttér, azért is, mert a moratórium lejártával folytatni szükséges a hitelek visszafizetését – hangsúlyozta Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A felmérés tanulságaként elmondható: a biztosítások iránti igény erősödése összefügg azzal, hogy Magyarországon eddig sokkal több embert érintettek közvetlenül a járvány gazdasági hatásai, mint egészségügyi kockázatai. A megkérdezettek elenyésző része, négy százaléka tud koronavírusos fertőzöttről az ismerősei körében, miközben a háztartások felének csökkent a jövedelme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.