A megtévesztés ellen lép fel a Gazdasági Versenyhivatal

A hatóság Gondolja végig higgadtan! című, rendszeres ismertető sorozatának célja, hogy a vásárlók felismerjék és elkerüljék a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat.

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utazási tanácsokkal állt elő a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amellyel a fogyasztók tudatos választását segítenék a nyári szezonban. Felhívják a figyelmet: a tudatos vásárlást segítő összeállításokért érdemes követni a hatóság közösségi oldalát is. A hatóság Gondolja végig higgadtan! című, rendszeres ismertető sorozatának célja, hogy a vásárlók felismerjék és elkerüljék a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat, így tudatosan dönthessenek.

A GVH rövid összefoglalókban nyújt segítséget repülőjegy-vásárláshoz, utazási irodák programjainak kiválasztásához, online szállásfoglaláshoz, valamint bel- és külföldi autóbérléshez. Az összefoglalók a hivatal Facebook-oldalán is elérhetők, így az érdeklődők egyszerűen értesülhetnek a hatóság legfontosabb tapasztalatairól, melyek átböngészésére mindenképpen érdemes időt szánni az utazás előtt.

A versenyhivatal szerint a gondtalan nyaralás érdekében érdemes figyelni arra, hogy az utazási irodák ajánlatainál még az út lefoglalása előtt ellenőrizni kell, hogy pontosan mit tartalmaz az ár (például a belépők, programok, illetékek díját), illetve hol helyezkedik el a szállás. Repülőjegy-vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a repülő fedélzetére milyen típusú és méretű poggyászok vihetők fel ingyenesen, szükséges-e a repülőtérre érkezés előtt online bejelentkeznünk, illetve a feltüntetett jegyár minden költséget tartalmaz-e (repülőtéri illeték, ülőhelyfoglalás díja) – tanácsolják a szakemberek. Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy online szállásfoglalásnál nézzünk utána a korábbi vendégek tapasztalatainak, illetve a foglalás lemondása feltételeinek arra az esetre, ha változnának a terveink.

Autóbérlés előtt ellenőrizzük, hogy a szolgáltatás ára tartalmaz-e extrákat (gyermekülés, GPS, casco biztosítás), továbbá járjunk el körültekintően a bérelt gépjármű átvételekor is. Az is ajánlott, hogy nézzük át az egész járművet, és ragaszkodjunk hozzá, hogy az összes már meglévő hiba (karcolás, sérülés) jelenjen meg megjegyzésként a bérleti szerződésben.

A Gazdasági Versenyhivatalnak az a szándéka, hogy a honlapján és a közösségi oldalain közzétett tájékoztatókban segítséget nyújtson a fogyasztóknak az őket leggyakrabban érintő területeken és témakörökben – írták a Magyar Nemzetnek küldött közleményükben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.