A Mikulásé a főszerep vasárnap estig

Ma érkezik a Mikulás a családokhoz a kicsik örömére, ezért az első decemberi hétvégén a lappföldi vendég és az őt kísérő rénszarvasok, manók tiszteletére szervezett gyerekrendezvények adják a programturizmus fő irányát. Minden évben óriási szenzáció, amikor Joulupukki, a finn Mikulás Budapestre látogat, aki péntek délután a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban várja a gyerekeket és a szülőket.

Magyar Nemzet
2019. 12. 06. 15:24
null
Reneszánszukat élik a nosztalgikus vasutas programok Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén minden korábbinál többen kirándultak a kisvasutakkal az országban, az ünnepi díszbe öltöztetett gőzösök ezúttal is több helyütt rengeteg látogatóra számítanak.

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődés kíséretében a Facebookon nyereményjátékokkal harangozták be a ma induló és vasárnap estig közlekedő Vál-völgyi Mikulás-vonat érkezését, amely az év legnépszerűbb térségi kisvasutas programjaként nem csak a környékbeli családokat vonzza. Idén az Alma együttessel közösen szervezett ünnepi rendezvényen naponta 10 és 18 óra között zakatol az alkalmi köntösbe öltözött, pompásan kivilágított keskeny nyomtávú vonat, a több mint egyórás különleges utazás alatt varázslatos kalandot élnek meg a gyermekek, felnőttek. A rénszarvaskvízzel, meglepetésekkel tarkított kirándulás közben a felcsúti vasútállomáson felállított fűtött sátorban zenés gyermekműsor várja a vendégeket. A kicsik a Mikulás és manóinak jelenlétében, illetve az életnagyságú Süsü és az igazi tévémaci társaságában mézeskalács és házi sütemények készítése mellett kézműves-foglalkozásokon, népi játékokon, tombolán, mesés programokon vehetnek részt egész hétvégén a Vál-völgyi vonalon.

Reneszánszukat élik a nosztalgikus vasutas programok
Fotó: Bach Máté

Újranyitás Fenyvesen

Befejezték a pályafelújítást a balatonfenyvesi kisvasúton, december 1-jétől ismét naponta tíz járattal utazhatnak a kirándulók és a térségben élők a nagybereki tájakat bejáró vonalon – közölte a MÁV-Start. Nyáron rekordszámú utas váltott jegyet a kis vonatokra, mostantól pedig Balatonfenyves és Somogyszentpál között is roboghatnak a szerelvények. Jövőre elkezdődik a csisztafürdői vonal újjáépítése.

A Nickelodeon és a Vasúttörténeti Park ebben az évben közösen jegyzi a már csaknem húszéves fővárosi rendezvényt, a nosztalgikus élményű Mikulás-expresszt, amely ugyancsak a teljes hétvége alatt kínál néhány órás, kihagyhatatlan családi szórakozást nem csupán a budapestieknek. Már tradíció, hogy a fényes, díszekbe öltözött gőzös a Nyugati pályaudvartól a Vasúttörténeti Parkig halad, ahol varázslatos ünnepi programba csöppennek a vonatozók. Idén újdonság, hogy a rendezvény idején a méltán népszerű kerti vasút is üzemel, amelyre a résztvevők ingyenesen ülhetnek fel. – Minden gyermek garantáltan mosollyal az arcán és Mikulás-csomaggal a kezében távozik – ígérik a szervezők.

Régi múltra tekint vissza a december 15-ig naponta látogatható a diósgyőri Mikulás-vonat egyedülálló programja, amely a lillafüredi kisvasúton egy csaknem két és fél órás, mesés élményt jelent, immár tizenhetedszer. A feldíszített vonaton minden kocsiban krampuszok várják a gyermekeket, akik az úton – játékos formában – felkészítik a résztvevőket a kalandokra. Lillafüreden a Mesebirodalom kapujánál maga a Mikulás várakozik, aki más jelmezes szereplőkkel egy 75 perces interaktív szabadtéri mesejátékba vonja be az apró utasokat a miskolci óvodások és általános iskolások által feldíszített parkban.

Hajón érkező segítség

Ha az időjárás engedi, érdemes vasárnapra egy balatonfüredi kirándulást tervezni, ahonnan 11 órakor Mikulás-hajó indul a Szent Miklós hajó fedélzetén. A másfél órás hajóút alatt a gyerekeknek meglepetésműsorral és ajándékkal kedveskednek, egyúttal jótékonyságra is nevelnek. A siófoki kikötőből 15 órakor induló járat kapcsán a Bahart felhívása szerint a gyerekek hozzanak egy apró meglepetést a siófoki hajóra, amit a Mikulásgyárral és Füred kapitánnyal közösen eljuttatnak a legjobb helyre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.