A munkaerőpiac nem jelez lassulást a gazdaságban

Átlépte a 4,5 millió főt a foglalkoztatottak száma: 4,521 millióan dolgoztak a július és szeptember közötti időszakban. Elemzők szerint a következő hónapokban enyhén nőhet a munkanélküliség a nyugat-európai gazdaságok lassulása miatt, ám ennek most még nincs jele idehaza.

Nagy Kristóf
2019. 10. 30. 11:32
null
Tejüzemi alkalmazottak. Két kézzel kapnak a szakképzettek után a versenyszférában Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 35 ezer fővel nőtt a munkavállalók száma a július és szeptember közt vizsgált hónapokban az előző év azonos időszakához képest – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel a foglalkoztatotti létszám átlépte a 4,5 milliót a 15 és 74 év közötti korcsoportban. Egyértelműen az elsődleges munkaerőpiacnak sikerült tovább bővítenie a létszámot, mivel közel harmincezer fővel, több mint húsz százalékkal kevesebb a közmunkás, létszámuk átlagosan 107 ezer fő volt a vizsgált három hónapos időszakban. Nőtt a külföldi telephelyen dolgozók száma mintegy 14 ezer fővel 114 ezer munkavállalóra.

– Az elmúlt kilenc évben, vagyis 2010 óta több mint 811 ezerrel több a foglalkoztatott, ezzel minden korábbinál magasabbra, 70,3 százalékra nőtt a dolgozók aránya. Ebből a versenyszférában több mint 700 ezerrel nőtt a munkavállalói létszám, ami nagyban hozzájárult a magyar gazdaság európai szinten is kimagasló teljesítményéhez – hangsúlyozta az adatokra reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint. Kiemelte: a munkaügyi hivatalok hatékonyságát javító munkaerőpiaci reformprogram – a vállalati kapcsolattartás erősítésével – tovább segítheti az üres álláshelyek betöltését. A kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek, valamint a tartósan magas gazdasági növekedéssel járó foglalkoztatásbővülésnek köszönhetően éves összehasonlításban már 87 hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliség.

A pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását, a családvédelmi akcióterv keretében támogatja a kisgyerekes anyák munkavállalását, emellett erősítette a munkaerő-közvetítést is. A vállalatok hatékonyságjavító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelheti a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát. Az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával, a képzések, átképzések és vállalkozóvá válást támogató programok révén pedig tovább növelhető a foglalkoztatás.

Tejüzemi alkalmazottak. Két kézzel kapnak a szakképzettek után a versenyszférában
Fotó: Havran Zoltán

Pénzügyi elemzők szerint nem látható a munkaerőpiacon a német és a nyugat-európai gazdaságok lassulásának hatása. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt hangsúlyozta, a következő hónapok kérdése leginkább az, hogy az európai növekedés lassulásának esetleges begyűrűző hatásai érdemben csökkentik-e a magyar munkaerőpiac feszességét. A pénzintézet stabil, 3,3-3,5 százalékos munkanélküliségi rátára számít, azonban a növekedési aggodalmak erősödése nyomán lát kockázatokat.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője rámutatott: a 20–64 éves korosztály 75,4 százaléka dolgozott, ami meghaladja az Európai Unió 73,2 százalékos átlagát, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs, a cseh gazdaság 79,9 százalékos rátájának eléréséhez. A foglalkoztatási ráta a Takarékbank várakozásai szerint még további hozzávetőlegesen négy százalékponttal javítható lenne.

Bőkezűek a cégek év végén

Kisebb fizetésemelést adtak idén a cégek, mint amekkorát terveztek, de az év végén több prémiummal és bónusszal is számolnak. Az állandó béren kívüli juttatások közül a mobiltelefon és a képzési lehetőségek biztosítása után az étkezési támogatás a legnépszerűbb – derül ki a Profession.hu felméréséből. A vállalkozások a 2019-re tervezett 9,1 százalékos fizetésemeléshez képest átlagosan 8,3 százalékkal növelték a munkavállalók keresetét. A dolgozók egyharmada kimaradt a bérrendezésből. Ám az idén a munkavállalók 28 százaléka számíthat 13. havi fizetésre, 56 százalékuk bónuszra, 37 százalékuk pedig prémiumra az év végi időszakban. Jövőre a vállalkozások átlagosan az idei­vel megegyező, 8,2 százalékos bérnövekedéssel számolnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.