A nappaliba vinnék a kertet egy startup fejlesztői

A lakásban termeszthető zöldség és gyümölcs lehetőségével szerezne piacot egy feltörekvő hazai vállalat. A Growberry állami hátterű kockázati tőkéből igyekszik prototípusának tömeggyártását megalapozni, amelynek a távlati tervek megvalósulása esetén számos felhasználási területe és üzleti alkalmazása is lehet a növénytermesztésben és azon túl is.

Rácz Gergő
2019. 05. 30. 15:27
null
Mesterséges fény, hőmérséklet és számítógép-vezérléssel adagolt tápanyagok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartási növénytermesztésben próbál piacot szerezni magának a hazai Growberry, a startup jelenleg a prototípusával házal befektetőknél, illetve jövőbeni vevőinél. Mint azt lapunknak Hudecz Attila, a cég vezetője elmondta, a termék végleges ötletét, illetve a legkézenfekvőbb felvevőpiacot egy norvégiai látogatás során alakította ki. A skandináv országban híresen drága az élet, a helyieknek viszont bőven van pénzük, szívesen ennének friss zöldséget és gyümölcsöt, ezt azonban az időjárási és fényviszonyok nem teszik lehetővé.

Ránézésre terráriumnak tűnik a Growberry terméke: üvegdoboz, amiben különböző palántákat lehet hajtatni magtól a növénnyé fejlődésig, LED-világítással és számítógépes megfigyeléssel. Hudecz szerint a termék moduláris, vagyis idővel tetszőleges méretben lehet majd kapni, illetve a növények fejlődését nyomon követő mesterséges intelligencia akár sokkal nagyobb, élelmiszeripari léptékben is hasznosítható, eladható lesz.

A Growberry finanszírozását első körben a Magyar Fejlesztési Bank kockázatitőke-üzletágától, a Hiventurestől kapta. Az inkubációs program kifejezetten a jó ötletekkel előálló, de anyagi és üzleti tapasztalattal még nem rendelkező startupoknak szól. Hudecz elmondása szerint a cég nemrég kiállítóként részt vett egy párizsi szakkiállításon, ahonnét összességében pozitív élményekkel távoztak. Az ottani érdeklődők közül nyolcvan tekinthető konkrétnak, ezek közül negyven akár azonnal hajlandó lenne megvenni a terméket. Jelezte: a Hiventuresnél lenne lehetőség további tőke bevonására, de még nincs végleges döntés arról, hogy miként lépnének tovább.

Mesterséges fény, hőmérséklet és számítógép-vezérléssel adagolt tápanyagok
Fotó: Havran Zoltán

A most még csak bemutató termékként létező prototípus listaára ezer euró, azaz nagyjából 325 ezer forint. Ebből is érzékelhető, hogy alapértelmezésben a skandináv, a hazaihoz képest jobb anyagi lehetőségekkel bíró országok ügyfélkörét célozta meg a vállalat. Hudecz szerint a tömeggyártás sikeres beindulását követően a magyar piacon is sokkal nagyobb teret kívánnak szerezni. Ezzel együtt a tapasztalatok szerint már megvan az a fizetőképes kereslet nálunk is, amelynek nem okoz nehézséget ezer eurót kifizetni valamire, ami elnyeri a tetszését.

Fő funkcióján, vagyis a növénytermesztésen túl a Growberry dobozát sok érdeklődő látványos berendezési tárgyként képzeli el. Mivel valóban esztétikus és önfenntartó rendszerről van szó, akár bútorokba is beépíthető, így egyben díszként is működhet. Ennek megfelelően a privát vevőkön túl felmerülnek kliensekként szállodák vagy irodaházak, ahol jól mutathat egy ilyen berendezés. Emellett az egyéb funkciók miatt oktatási, kísérleti terepeken látják a cég alapítói az esetleges további hasznosítási lehetőségeket.

A vállalat elsődleges célja a piacon való megkapaszkodáson felül a sorozatgyártás feltételeinek megteremtése, ez még reálisan fél évet vesz igénybe. Az innováció egyéb alkalmazása, elsősorban a mesterséges intelligencia további fejlesztése, ami ezek után nagyobb léptékben is alkalmazható lesz, még másfél, de akár két évet is igénybe vehet. Hudecz Attila szerint a kockázati tőkebefektetéseknél az exitnek, vagyis a sikeres fejlesztést követő kiszállásnak még nincs eldöntött módja. A cég szakemberei még legalább öt évre tervezik a fejlesztési feladatokat, amiket maguk valósítanának meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.