A nemzetközi piacra léphet a hazai zöldáram

A hazai származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetőek lesznek az Association of Issuing Bodies szervezethez való csatlakozás segítségével.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 10:10
null
Bükkábrány, 2019. április 10. Napelemtáblák a Mátrai Erõmû (ME) Zrt. bükkábrányi új, az ország legnagyobb fotovoltaikus létesítményében az átadás napján, 2019. április 10-én. A 22,6 megawattos naperõmû beruházási költsége 5,4 milliárd forint. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetőek lesznek az Association of Issuing Bodies (AIB) szervezethez való csatlakozás segítségével – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke abból az alkalomból, hogy a magyar hatóság is a származási garanciák kibocsátásáért felelős, immár 34 szerv nemzetközi szövetségének tagjává vált.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azon fogyasztóknak, akik kifejezetten megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből (amikor az erőmű hőt és villamos energiát is előállít és értékesít) származó villamos energiát kívánnak felhasználni, a termelők egy tanúsítvány, az úgynevezett származási garancia segítségével igazolják a szolgáltatott villamos energia megújuló eredetét.

A MEKH 2014. január 1-je óta biztosítja a származási garanciák használatát és üzemelteti a szükséges elektronikus számlarendszert.

A Dunamenti Erőmű egyike a magas hatásfokú hazai létesítményeknek
Fotó: Havran Zoltán

Horváth Péter János a csatlakozással kapcsolatban elmondta,

a hivatal azon dolgozik, hogy a hazai származási garanciák az AIB hatáskörébe tartozó nemzetközi piacon is elismerhetők legyenek.

Ennek egyik első lépése volt a csatlakozás, melynek eredményeként a jövő évben a hazai termelők előtt is megnyílhat a származási garanciák nemzetközi piaca.

A MEKH 2014 óta 5 229 644 származási garanciát jegyzett be a számlatulajdonosok részére.

  • 2019-ben 461 911,
  • 2020-ban 1 781 597 származási garancia került be a hazai rendszerbe.
  • Tavaly 1 136 GWh villamosenergia-fogyasztás megújuló eredetét igazolták származásigarancia-tanúsítvány segítségével. Ez az éves hazai felhasználás megközelítőleg 2,5 százaléka. 2019-ben ez még csak 503 GWh volt.

    Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a fogyasztónak csupán a megfelelő kiskereskedelmi ajánlatot kell választania ahhoz, hogy az igényeinek megfelelő eredetű, származási garanciával igazolt villamos energiához jusson.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.