A növekedés újabb kihívásokkal jár

Negyedik alkalommal tette közzé a Budapesti Értéktőzsde saját, BÉT50 – ötven hazai vállalat sikertörténete címet viselő kiadványát.

Horváth Éva
2019. 09. 20. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik alkalommal tette közzé a Budapesti Értéktőzsde saját, BÉT50 – ötven hazai vállalat sikertörténete címet viselő kiadványát. Az ötven ígéretes hazai középvállalatot felvonultató, a vállalkozásokban rejlő potenciált konkrét példákon keresztül szemléltető kiadványt ebben az évben is a BÉT50 kkv-k csúcstalálkozója esemény keretében mutatták be. A konferencia középpontjában a vállalatokat érintő gazdaságpolitikai irányok, a tőke- és kötvénypiac sajátosságai, illetve a növekedéssel együtt járó kihívások álltak.

A rendezvény nyitó előadásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az elmúlt szűk évtizeddel ezelőtti helyzetet vetette össze a maival, s megállapította: 2010 óta a külső mellett belső források is jelentősen támogatják a hazai növekedést. Így a magyar gazdaság 2013 óta folyamatos felzárkózási pályára állt. Kiemelte, hogy a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a kamatkiadások csökkentésében, hiszen két százalékponttal mérséklődtek az államadósság után fizetett kamatok.

A jegybank elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy újabb kihívások előtt állunk, ezért egyre fontosabb a jól működő, stabil tőkepiac és az erős tőzsdei struktúrák megléte, amelyek nélkülözhetetlen részei a magyar modell 2.0-nak és a fenntartható felzárkózási folyamatnak. A jegybank 330 pontos versenyképességi programjának egyik kiemelt eleme éppen emiatt a tőzsdei struktúrák, a tőkepiacok fejlesztésére vonatkozó javaslatokat tartalmazó rész, hiszen egyértelmű összefüggés van a fejlettség és a tőzsdei kapitalizáció között.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a BÉT fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú a magyar bankok és az állami vállalatok tőzsdei bevezetése, valamint a belföldi vállalati kötvénypiacok támogatása. Hozzátéve, hogy elengedhetetlen a hosszú távú megtakarítások ösztönzése is, az állam és a piac együttműködésére épülő jóléti alapok létrehozásával, illetve a hazai kis- és közepes vállalkozások tőkéhez juttatását mind uniós, mind hazai források bevonásával. Az MNB elnöke azt javasolta a jelenlévőknek, hogy tekintsenek úgy a tőzsdei struktúrára, mint a vállalati szintugrás és siker egyik legnagyobb tartalékára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.