A növekedést kell segíteni

A gazdaság minden szereplőjének ki kell vennie a részét a válság kezeléséből, a beruházásoknak nem szabad leállniuk, hiszen ezek biztosítják a munkahelyek megőrzését. Amellett, hogy az állam is sokat tehet ezért egy újabb munkahelyvédelmi akciótervvel, a bankrendszernek és maguknak a munkavállalóknak is áldozatokat kell hozniuk a mostani helyzetben – mondta el lapunknak Boros Imre közgazdász. Szerinte jó úton jár a kormány, amikor teljes körű konszolidációs csomag kidolgozásáról, megszorítások helyett pedig élénkítésről beszél, csak így kerülhető el a 2008-as válsághoz hasonló külső eladósodottság.

Magyar Nemzet
2020. 03. 18. 7:41
null
Idén összesen több mint ezer kilométeren kezdődhetnek meg az útfelújítási munkák Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan teljes körű konszolidációs csomag kidolgozására van szükség, ahol a gazdaság minden szereplőjének megvan a maga feladata, ám a hasznukra is válik – fogalmazott lapunknak Boros Imre közgazdász arról az ellenzéki felvetésről, amely szerint főleg az államnak kellene biztosítani a vállalatok fennmaradását a koronavírus-járvány közepette. Hasonlóan fogalmazott a parlamentben Orbán Viktor kormányfő is, aki szerint pont az ellenkező irányba kell elindulni ahhoz képest, amit az ellenzékiek javasolnak, „a mi elképzelésünk szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek segítik az embereket munkában maradni” – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az állásban tartás, nem a kieső jövedelem pótlása a cél, noha ez utóbbira később szükség lehet.

Kiemelte: ha a munkaadók helyett az állam fizetné ki a kimaradt bért, az végül megszorításokhoz vezetne, mivel máshonnan kellene elvonni az ide csoportosítandó forrásokat. – Ez a válság megszorításokkal nem kezelhető. Élénkíteni fogunk, növekedés lesz, beruházásokat fogunk támogatni, munkában tartjuk az embereket, és nem megszorítunk – hangsúlyozta a miniszterelnök.

– Az eddigi világválságok során sohasem a megszorítások alkalmazása volt a megoldás – mondta Boros Imre. Szerinte eddig a forráselvonás volt a fő motívum, különösen igaz volt ez a 2008-2009-es válság magyarországi kezelésénél is, aminek azonban nagymértékű eladósodottság lett a vége.

Az is fontos cél, hogy ne álljanak le a beruházások
Fotó: Havran Zoltán

Orbán Viktor a parlamentben azt is elmondta: nem tudja elfogadni a Jobbiknak azt a javaslatát, hogy a folyamatban lévő beruházásokat állítsák le. Elmondta: azért kellett pénzt adni jó néhány folyamatban lévő beruházáshoz, hogy ne álljanak le, hiszen ha nem munkában tartjuk az embereket, hanem ki akarjuk fizetni a munkaadók helyett a jövedelmüket, az a végén megszorításokhoz vezethet – fogalmazott.

– Valóban nem szabad leállni, azt a politikát kell követni, ami előrevitte a hazai gazdaságot az elmúlt nyolc-tíz év során, vagyis továbbra is azt kell szem előtt tartani, hogy a munkaalapú társadalom alapja a munkahelyek megőrzése. A külső hitel lehetőségét el kell vetni, hiszen az eladósodottsághoz vezetett a korábbi szocialista kormányok alatt – fejtette ki Boros Imre a kormányfő szavaira reagálva.

Az állam szerepével kapcsolatban a közgazdász elmondta: szükség lehet egy újabb munkahelyvédelmi akciótervre, amelynek részeként a vállalatok adó- és járulékfizetési kötelezettségeit lehetne mérsékelni, azonban fontos, hogy a hazai bankrendszert sem lehet kihagyni a válság kezeléséből. Boros Imre szerint a jegybank olyan konstrukciót biztosíthatna a bankoknak, amellyel azok nullaszázalékos kamattal juthatnak forráshoz a jegybanktól, és azt azután alacsony, akár csupán egyszázalékos kamattal helyezhetnék ki vállalatoknak, amelyeknek egy éven át törlesztési moratóriumot is biztosíthatnának azzal a feltétellel, hogy folyamatosan ellenőrzik, mindent megtesz-e az adott cég a felépülésért.

A Magyar Nemzeti Bank egyébként a hét elején jelentett be a bankrendszer likviditását erősítő intézkedéseket – ennek érdekében napi rendszerességgel egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tenderekkel áll a hitelintézetek rendelkezésére, és törlesztési moratóriumot hirdetett a Növekedési hitelprogramban résztvevő vállalatoknak, valamint azt szorgalmazza a pénzintézeteknél, hogy egyéb vállalati hiteleik esetében ők maguk alkalmazzanak törlesztési moratóriumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.