A pécsi önkormányzat 4,7 milliárdos pozitív eredménnyel zárta a tavalyi évet

Forrás: MTI2019. 05. 23. 19:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi önkormányzat 4,7 milliárdos pozitív eredménnyel zárta a tavalyi évét, „ami az elmúlt időszakot tekintve példátlan” – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel, miután a baranyai megyeszékhely közgyűlése elfogadta az önkormányzat 2018-as költségvetésének zárszámadását.

A közlemény szerint Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen felszólalásában jelezte: a számok azt tükrözik, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél, gazdasági társaságainál évekkel ezelőtt elindult szigorú gazdálkodás meghozta eredményét, ugyanis a költségvetésben hiány helyett többlet, 4,7 milliárd forintos pozitív eredmény keletkezett.

A városvezető utalt arra, hogy tíz évvel ezelőtt 40 milliárd forintos adósságállománya volt Pécsnek, ezzel együtt 4,5 milliárdos hiány is jelentkezett évről évre a költségvetésben.

„A kormányzat adósságátvállalásának, majd a konszolidációban történő partnerségének köszönhetően elindult egy pozitív folyamat, az áttörés pedig 2018-ban következett be” – idézte a kommüniké Páva Zsoltot.

A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a városvezetés a jövőben is folytatni fogja a feszes, szigorú, kiegyensúlyozott gazdálkodást.

A tájékoztatás szerint az ülésen napirend előtt felszólalt Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki felidézte: 2009-ben a város a csőd szélén állt a korábbi „baloldali-liberális” városvezetés regnálása miatt.

A politikus arra is kitért, hogy Pécs önkormányzata 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra.

Hoppál Péter példaként említette, hogy az MSZP jelenlegi elnöke, Tóth Bertalan pécsi alpolgármesterként előfordult, hogy napjában kétszer is jutalmat vett fel, „miközben a város a csőd felé robogott, s teljesen eladósodott”.

A politikus egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy éppen az az ellenzék nem szavazta meg a megyeszékhely anyagi helyzetének rendbetételét szolgáló intézkedéseket, amely előtte „elherdálta” a város vagyonát – közölték.

Egy, a Demokratikus Koalíció pécsi tagjainak gyűléséről korábban kiszivárgott hangfelvételre utalva Hoppál Péter hozzátette: e szerint nem kizárt, hogy gyanús pénzügyi körök biztosítottak korábban ellenzéki listás helyeket, ezért sajnálja, hogy nem mondtak le önkormányzati képviselői helyeikről azok, akik „ebbe a maffiagate ügybe magukat belesodorták”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.