A pénzpiacokon múlnak a zöldcélok

Nemcsak a technológia fejlődése miatt egyre olcsóbb, de általában véve hatékonyabb karboncsökkentési céllal beruházni a fejlődő országokban. Ám az ottani pénzpiacok és a gazdaság instabilitása taszítja a tőkét.

2021. 06. 22. 7:10
null
A security man guards the wind turbines at the Lake Turkana Wind Power, on August 6, 2019 in Loiyangalani District, in Marsabit County, approximately 545 kilometres north of Nairobi - . The farm has 365 turbines (type Vestas V52), each with capacity of 850 kW. The wind farm is providing reliable, low cost energy to Kenya’s national grid. (Photo by SIMON MAINA / AFP) Fotó: Simon Maina Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi alig 150 milliárd dollár több mint hétszeresére kellene emelniük a fejlődő országoknak a megújuló energiás beruházásokra fordított éves pénzösszeget 2030-ig, a 2050-es globális karbonsemlegesség eléréséhez – állapította meg közös tanulmányában a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), a Világbank és a Világgazdasági Fórum. Ha ez nem következik be, akkor a következő két évtizedben ötmilliárd tonnával növekszik az energiaszektorhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás az érintett ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokban.

– Sok fejlődő országban növekszik az emisszió, miközben a tiszta energiával kapcsolatos beruházások hanyatlanak, ez pedig veszélyes törésvonalat hoz létre az éghajlati és a fenntartható energiatermelést érintő célokért hozott globális erőfeszítésekben – jelezte Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Szélkerekek Kenyában. Ha nincs befektetői akarat, bukhatják a további projekteket
Fotó: Simon Maina / AFP

Hozzátette, az egyes országoknak nem ugyanaz a kiindulási pontja, több közülük nem rendelkezik az egészségesebb és virágzóbb energiajövőhöz való gyors áttéréshez szükséges forrásokkal, a koronavírus-világjárvány kiváltotta gazdasági válság pedig elhúzódik a fejlődő világ egyes részein.– Emellett az is igaz, hogy globális szinten a pénzből nincs hiány, de a tőke nem találja az utat azokba az országokba, ágazatokba és projektekbe, amelyeknél a legnagyobb szükség volna rá – mutatott rá Fatih Birol. Az energiaügynökség ügyvezető igazgatója szerint ezért

a kormányoknak erős stratégiai felhatalmazást kellene adniuk a nemzetközi államháztartási intézményeknek arra, hogy a fejlődő világban finanszírozhassák a tiszta energiatermelésre való átmenetet.

Ellentmondásos ugyanis az a helyzet, amelyben a zöldenergiás beruházások terén egyre növekszik a szakadék a fejlett és a fejlődő országok között, holott egyre költséghatékonyabban lehet elérni egységnyi kibocsátáscsökkentést. Az arányokat tekintve ez annyit tesz, hogy a világ népességének kétharmadát kitevő fejlődő országokba a megújuló energia hasznosítását célzó beruházások egyötöde áramlik, a globális vagyonnak pedig egytizedével rendelkeznek.

Ezeken a piacokon 2016 óta ötödével zuhantak az energiaszektor beruházásai általában is, ami nem csoda, hiszen az adósság- és tőkeköltségek akár hétszer magasabbak, mint az Egyesült Államokban vagy Európában.

Pedig a fejlődő gazdaságokban átlagosan feleannyiba kerül egy tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása, mint a fejlettekben. Ez részben amiatt alakult így, mert a fejlődő gazdaságok gyakran átugorhatnak egy-egy technológiát, vagyis anélkül kezdhetik el alkalmazni a tisztább vívmányokat, hogy már használatban lévő, szennyezőbbeket kellene felszámolniuk. Ez az előny mégsem érvényesülhet a pénzpiaci akadályok miatt, amelyek aláássák a befektetők hozamvárakozásait és a projektek banki finanszírozásának lehetőségét. A tőkeigényes beruházásoknak gátat szab a kereskedelmi megállapodások és a partnerek hitelképességének a hiánya csakúgy, mint az infrastruktúráé.

És akkor még nem esett szó az olyan kockázatokról, mint az államháztartások kimerülése, a valuták instabilitása és általában véve a helyi pénz- és tőkepiaci gyengeségek.

A Világbank, úgy tűnik, készen áll beavatkozni. Demetrios Papathanasiou, a szervezet energetikáért és kitermelésért felelős globális igazgatója elmondta, hogy a párizsi klímaegyezményben leírt célok eléréséhez a Világbank továbbra is támogatja azokat az országokat, amelyek segítséget kérnek az energiaátmenethez szükséges beruházásokhoz.

A Világbank támogatná a pénzpiaci szereplők merészebb vállalkozásait
Fotó: Reuters

Jelezte egyúttal, hogy a szélesebb értelemben vett pénzügyi szektor tehet és muszáj tennie az előrelépésért. A Világgazdasági fórum elnöke, Børge Brende szerint a tőke megfelelő helyre juttatásának a kulcsa a szabályozásban, a pénzügyi innovációban és a merész, kollektív fellépésben rejlik, a szervezet pedig kész ezen folyamatok felgyorsításában részt venni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.