A pénzügyi tudatosság fejlesztésének egyik célja az öngondoskodás ösztönzése

A kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésével szeretné felhívni a figyelmet az öngondoskodásra, prioritásnak tekinti, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn.

Forrás: MTI2019. 05. 13. 15:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár az Okosan a pénzzel című, a pénzügyi tudatosság fejlesztését megalapozó, a legfrissebb kutatásokat és eredményeket bemutató konferencián kifejtette: a pénzügyi tudatosság fejlesztése azért fontos, mert folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg, és az ismeretek hiánya hatalmas károkat tud okozni a lakosságnak. Emellett a demográfiai trendek – például az egyre magasabb átlagos életkor – miatt is egyre fontosabb a pénzügyi tudatosság, az, hogy az állami nyugdíjrendszer mellett egyfajta öngondoskodás kialakuljon.

A lakosság megtakarítási lehetőségei az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, kiemelkedőek európai, közép-európai viszonylatban is. A kormány adókedvezményekkel, lakossági állampapírokkal ösztönzi az öngondoskodást – mondta az államtitkár.

A gazdasági háttérről szólva kiemelte, hogy 2018-ban közel 5 százalékkal nőtt a GDP, a beruházások 16,5 százalékkal, a fogyasztás pedig 5,3 százalékkal bővült, a foglalkoztatási ráta sosem látott magasságban van, a munkanélküliségi ráta rekordalacsony. Az első negyedévi GDP-adat a héten jön ki, de a januári-februári ipari, építőipari, fogyasztási, beruházási adatokból már látható, hogy a lendület továbbra is kitart – tette hozzá.

A kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően a lakosságnak több pénze van, magasabb az elkölthető jövedelme, pénzügyi sérülékenysége csökkent. A több pénz azonban nem járt együtt a pénzügyi tudatosság erősödésével, az OECD-módszertanon alapuló 2018-as felmérés eredményei szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának az átlagszintje a 2010-es és a 2015-ös felméréshez képest is csökkent – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is nagyon fontos, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon. A diákoknak ugyanolyan jól ismerniük kell a pénz működését, ahogyan például a biológiai, a földrajzi vagy történelmi tudnivalókat.

Az eddigi eredmények közül kiemelte a Pénz7 program sikerességét, amely az első fél évben több mint 200 ezer diákhoz jutott el. Idén a készpénzmentes iskolák program végigvitelét tűzték ki célul, emellett szakmai konferenciákat támogatnak, együttműködési megállapodásokat terveznek a pénzügyi szervezetek érdekképviseleteivel, tematikus táborokat rendeznek, tematikus témákkal látják el a diákújságokat.

Az államtitkár az ÖPOSZ nyugdíjcélú megtakarításokról készült 2017-es és a Századvég nyugdíjasok pénzügyi helyzetéről, pénzügyi ismereteiről készült 2018. decemberi kutatása alapján beszélt arról is, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat, illetve a nyugdíjasok pénzügyi ismereteit nézve nem túl „szívderítő” a kép.

Az aktív korú lakosság körében a nyugdíjcélú megtakarítás az ötödik helyen van, az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem biztos, hogy a lakosság tudatában van annak, hogy utóbbi célokat biztosítással is el lehet érni.

A megkérdezettek alig több mint egyharmada rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással. A megtakarításokkal rendelkezők aránya a 2017-es felmérés szerint 7 százalékponttal emelkedett egy év alatt. A nyugdíjcélú megtakarítás hiányát a megkérdezettek több mint fele azzal indokolta, hogy nincs rá pénze, de érveltek azzal is, hogy ez a fajta megtakarítás nem likvid. A nyugdíjcélra havonta félretett összegek 2016-hoz képest némileg nőttek, de még mindig alacsonyak, 2017-ben 10 ezer forint alatt voltak.

A Századvég kutatása szerint a megtakarítási formákban a banki megtakarítások (bankbetét 33,9 százalék, folyószámla 32,3 százalék) és a készpénz (39,3 százalék) dominál, befektetésből a megkérdezettek 8,3 százaléka tesz szert kiegészítő jövedelemre. Az államtitkár szerint meg kell vizsgálni, milyen formában lehetne nagyobb mértékben visszafoglalkoztatni a nyugdíjasokat, aminek most nagyon kedvezőek a feltételei, hiszen a nyugdíj mellett dolgozóknak január óta nem kell járulékot fizetniük.

A nyugdíjszerű ellátásban részesülők 57 százaléka kapja csak bankszámlára az ellátását, a többiek készpénzben, az államtitkár szerint a bankoknak e téren van még feladatuk.

Kiemelte továbbá, hogy a megkérdezett nyugdíjasok 85 százalékát még akkor sem érdekelné a pénzügyi tudatosságról szóló tájékoztató, ha az ingyenes lenne. Ez azért is szomorú, mert a nyugdíjasok a legnagyobb kockázatú réteg a pénzügyi visszaélések terén, ugyanakkor megerősíti, hogy az iskolában kell a pénzügyi tudatosságot megtanítani – mondta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.