A pénzügyi tudatosságot növelnék az új központok

A pénzügyminiszter kiemelte: a tudásfejlesztés azonban önmagában nem elég, a lakosság és a háztartások körében attitűdváltásra is szükség van.

Horváth Éva
2019. 04. 09. 12:42
null
Varga Mihály (középen): Attitűdváltás is szükséges Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar emberek pénzügyi tudatosságának fejlesztése fontos gazdasági és társadalmi érdek a kormány számára, mert jelentős hatással bír az emberek jóllétére, így a fogyasztásra, a megtakarításokra és ezen keresztül a gazdasági növekedésre is – mondta el Varga Mihály tegnap az első fővárosi Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum átadásán. A pénzügyminiszter kiemelte: a tudásfejlesztés azonban önmagában nem elég, a lakosság és a háztartások körében attitűdváltásra is szükség van, ám meg kell találni az egyensúlyt a pénzügyi innováció, a fogyasztóvédelem és a pénzügyi stabilitás között.

Az oktatási centrumot a UniCredit Bank a Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központtal és a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Pénzügyi és Számviteli Karával közösen hozta létre. Az egyetem zuglói, Buzogány utcai karán kialakított pénzügyi labor a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére formálódó országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagja, Miskolc, Debrecen és Pécs után – hangsúlyozta Kovács Levente bankszövetségi főtitkár, aki maga is egyetemi tanár. A sorban a tervek szerint egy szegedi következik majd, később pedig, a határon átnyúló terjeszkedés jegyében, Kolozsváron is létrehoznak egy hasonló centrumot, amelyek ideális, modern környezetet és infrastruktúrát biztosítanak a témaspecifikus egyetemi szintű kurzusoknak, konferenciáknak és ismeretterjesztő előadásoknak.

Varga Mihály (középen): Attitűdváltás is szükséges
Fotó: Kurucz Árpád

Az új oktatási helyszín azonban csak az egyik része a BGE pénzügyi tudatosságot fejlesztő tevékenységének. Mint azt Heidrich Balázs rektor hangsúlyozta: Magyarország meghatározó üzleti képzést nyújtó egyetemeként tisztában vannak a társadalmi felelősségükkel. Céljuk, hogy a Pénzügyi és Számviteli Kar a pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztésének hazai központjává váljon. Kiemelt hangsúlyt kívánnak fordítani továbbá a vállalkozói egyetemi profil kialakítására és megőrzésére is, egyebek mellett úgy, hogy önmaguk is a vállalkozások működési logikáját követik. Így például az elmúlt időszak innovatív projektje keretében négymilliárd forint összértékű beruházás valósult meg, amelyből 3,7 milliárdot saját forrásból finanszíroztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.