A pénzünkre vadásznak

Újra felbukkantak azok a csalók, akik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében próbálják megszerezni gyanútlan emberek bankkártyaadatait. A hatóság szóvivője lapunknak azt mondta: a NAV semmilyen eljárásban nem kéri el ügyfeleitől ezeket a pénzügyi információkat, így az adatokat senki ne adja meg, ám ha mégis megtette, azonnal tiltassa le a bankkártyáját. A hatóság megteszi a szükséges lépéseket a helyzet kezeléséért.

Jakubász Tamás
2019. 02. 19. 9:39
null
A csalók az internetet is felhasználják a gyanútlan emberek megtévesztésére Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többször hallani arról, hogy csalók különféle cégek és hatóságok ­neveit felhasználva próbálnak meg fontos pénzügyi adatokat megszerezni gyanútlan személyektől. Az illegális próbálkozást adathalászatnak is nevezik, az erre szakosodó kétes körök pedig az utóbbi időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is felfedezték maguknak jogsértő céljukra. Az elmúlt hónapokban több olyan illegális kísérletet is feljegyeztek, amikor egyesek a hatóság nevében kerestek meg bizonyos adófizetőket.

– A csalók – a hatósághoz érkező visszajelzések alapján – mostanában is próbálkoznak, mégpedig több módszerrel – mondta lapunknak a NAV szóvivője. Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy a részletek kapcsán közölte: némely adófizetőket egyszerű elektronikus levélben keresték meg mostanában a csalók. Az e-mail arról szólt, hogy a címzettnek adó-visszatérítés jár, amihez azonnal hozzájut, ha megad bizonyos banki adatokat. Ehhez az elektronikus levélben található linkre kellett kattintani, amivel az érintett eljutott egy olyan honlapra, amely hasonlított a NAV hivatalos internetes oldalához. Itt kérték el a csalók a bankkártyaadatokat. Hasonló elven működik a másik módszer is, annyi különbséggel, hogy nem e-mailt, hanem – adott esetben névre szóló – SMS-t kapott az adófizető, de a lényeg változatlan: a végén újra az online fizetéshez szükséges számsorokat próbálták megszerezni a csalók. Korábban volt még példa arra is, hogy telefonon hívták fel a kiválasztott személyt, és szóban próbálták meg kicsikarni a lényeges adatokat.

A csalók az internetet is felhasználják a gyanútlan emberek megtévesztésére Fotó: 123RF

– A legfontosabb, hogy a NAV semmilyen eljárásában sem kér el ügyfelei­től banki adatokat, ezeket az információkat tehát senki ne adja meg – hívta fel a figyelmet Leopold Róbert. A pénzügyőr őrnagy hozzátette: az adóhivatal az adó-visszatérítések ügyében sohasem keresi meg az adófizetőket telefonon, sima e-mailben vagy SMS-ben. – A hatóság hivatalos közlése az ügyfélkapun keresztül vagy postai levélben érkezik – mutatott rá a szóvivő, majd azt javasolta: bármilyen más kapcsolatfelvételi kísérlet ébresszen gyanút az adófizetőkben. A kétségek eloszlatásának pedig az a legjobb módja, amennyiben az ügyfél felveszi a kapcsolatot a NAV-val: információ kérhető akár személyesen az ügyfélszolgálatokon, akár telefonon a tájékoztatási rendszeren keresztül.

– Ha valaki esetleg megadta az adatait, a tapasztalatok szerint akkor cselekszik a legkörültekintőbben, ha a pénzintézetnél nyomban letiltatja bankkártyáját. Az idő, a gyorsaság ebben az esetben alapvető fontosságú – mondta a szóvivő. Hozzátette: ezzel akár az anyagi veszteség is elkerülhető.

Leopold Róbert végezetül arról beszélt, hogy a NAV megteszi a szükséges lépéseket a helyzet kezeléséért. Ezek egyike a rendőrségi feljelentés.

– A legfontosabb azonban a tájékoztatás és a tájékozódás – vélekedett az őrnagy. Azt mondta: ha bárki kétes helyzetbe kerül, azonnal jelezze a hatóságnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.