A pubok kétharmada örökre lehúzhatja a rolót Skóciában

Jócskán csökkent a skót pubok piaci értéke a járvány következtében, és a szigorú korlátozások miatt akár kétharmaduk végleg zárva maradhat, nagyjából 25 ezer dolgozó kerülne így az utcára a szigetországban.

Fischer Patricia
2020. 10. 12. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval kevesebbet érnek korábbi értéküknél a brit pubok a koronavírus-járvány következtében – írja cikkében a BBC. Azok a bárok és kocsmák, amiktől most válnának meg a tulajdonosaik, egy évvel ezelőtti piaci értékükből akár húsz százalékot is veszíthettek – állítja a Christie and Co., egy pubok értékesítésére szakosodott ingatlanügynökség. Szerintük az igazi károkat majd jövő márciusban és áprilisban lehet felmérni.

Jelenleg zárva tart Edinburgh egyik jelképe, a Greyfriars Bobby's Bar is Fotó: Fischer Patrícia

Egy kocsma piaci értéke a nettó profit és egy olyan szám szorzója, amit az adott pub elhelyezkedésének függvényében határoznak meg. Értelemszerűen egy városközpontban lévő üzlet esetében jóval nagyobb ez a szám, mint egy külvárosi egységnél.

A brit kocsmák túlnyomó része jelenleg még azért tud üzemelni, mert tavasszal hitelt vettek fel a tulajdonosok. – Ezeket a hiteleket jellemzően március környékén vették fel, és a 12 hónapos türelmi időszak leteltével jövő tavasszal kezdik majd visszafizeti őket – világít rá a Christie and Co. regionális igazgatója, Brian Sheldon.

Vagyis a vírus okozta válság igazán negatív hatásai 2021 első negyedévében kezdenek majd megmutatkozni ezen a területen.

A tavaszi bezárások, illetve a nyitvatartás korlátozása jelentősen visszavetette a pubok bevételét, így értelemszerűen a piaci érték meghatározásánál ez lefelé húzza majd az eredményt.

Több mint 2800 pub üzemel Skóciában, ha nagy részük végleg bezár, 25 ezren válhatnak munkanélkülivé Fotó: Fischer Patrícia

Jelenleg nagyjából 2800 pub üzemel Skóciában – írja a BBC. A skót kereskedelmi szövetség, a Scottish Licensed Trade Association úgy számol, hogy a következő néhány hónapban ezeknek a kocsmáknak akár a kétharmada is bezárhat, ezzel nagyjából 25 ezren válnának munkanélkülivé.

A legutóbbi járványügyi intézkedés értelmében a Skócia központi részén lévő puboknak ismét be kell zárniuk, az újranyitás október 25. előtt nem is jöhet szóba. Ezzel együtt múlt pénteken az ország többi részében üzemelő kocsmák esetében is szigorítottak: zárt térben tilos alkoholt felszolgálni, illetve kurtítottak a nyitvatartási időn is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.