A rászorulók is digitális eszközhöz jutnak

Előfordul a nagyobb családokban, hogy több tagjukra csak egy számítógép jut, vagy esetleg eggyel sem rendelkeznek, ennek az orvoslását is szolgálja a Digitális összefogás kezdeményezés.

2020. 03. 24. 17:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a digitális eszközök terén jól áll, ám természetesen előfordul a nagyobb családokban, hogy több tagjukra csak egy számítógép jut, vagy esetleg eggyel sem rendelkeznek. Ennek az orvoslását is szolgálja a Digitális összefogás kezdeményezés, amelyet kedden jelentett be Palkovics László, az innovációs tárca vezetője. A felajanlas.digitalisjoletprogram.hu online felületen ajánlhatnak fel digitális eszközöket az ágazat vállalatai, szakmai szereplői, az adományok pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinációjában eljutnak azokhoz, akiknek szüksége van azokra. A felületen minden érintett időben értesülhet és teljes körű tájékoztatást kap a felajánlott digitális lehetőségekről, igénybevételük feltételeiről. A kezdeményezés segítségével a lehető legszélesebb körben és a lehető leghatékonyabban válnak használhatóvá a digitális megoldások. Az ITM a szakmai partnereivel arra törekszik, hogy a felajánlások mindenhová eljussanak, ahová szükségesek.

Palkovics László a Magyar Nemzet kérdésére arról is beszélt, hogy folyamatosan figyelik az internet esetleges belassulását, amelyet a megnövekedett otthoni munka, illetve a távoktatás, valamint a családjukkal online kapcsolatot tartó idősebbek nethasználata okozhat. Hozzátette: ilyen problémát egyelőre nem tapasztaltak, és nem is számítanak arra, hogy a hálózat ne bírná el a terhelést.

– Magyarországon az internet elérhetősége és a mobiltelefonos lefedettség is a világ élvonalába tartozik, az első tíz helyezett között van. Most értjük csak meg igazán azt, hogy ez miért is fontos. A jelenlegi netforgalom is rekordokat döntöget, az átlagosnál 20-30 százalékkal magasabb. A szakembereink azt mondják, hogy a most tapasztalt leterheltségnek a két-két és félszeresét is elbírná a hálózat, vagyis korlátozásokra nem kell számítani – szögezte le Palkovics László. A tárcavezető ennek ellenére azt kérte az otthon dolgozókról, hogy a netes kapacitásokat nagymértékben igénybe vevő alkalmazásokat bölcsen használják.

A digitális összefogást online sajtótájékoztatón bejelentő miniszter arról is beszélt, hogy a tárca feladatának tekinti az iránymutatást a digitalizációban, amely feladat most a járvány miatt felgyorsult. Egyértelművé vált – tette hozzá –, hogy a XXI. század nem képzelhető el a digitális megoldások nélkül, amelyeket jelenleg minden korábbinál több magyar felhasználó aknáz ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.