A régióban többen is támogatják az otthoni munkavégzést

Az otthoni munka szabályozása és a támogatási programok régiós összehasonlításából kiderül, hogy egyes országokban komoly támogatási programokat dolgoztak ki a Covid hatására, míg máshol semmi nem történt ezzel kapcsolatosan.

Horváth
2021. 03. 20. 19:02
null
Sok nő számára nagyjából 21 óra után vette kezdetét a saját home office elvégzése Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az elsők között lépte meg, hogy bizonyos összeg erejéig adómentessé tette az otthoni munkavégzést – emelte ki a Niveus Consulting Group a nemzetközi hálózatának (DFK International) a társirodáival közösen készített elemzésében. A még tavaly novemberben elfogadott, 487/2020 (XI. 11.) számú kormányrendelet a járványhelyzet idejére a távmunka esetében megengedi az eltérést a Munka törvénykönyvében (Mt.) jelenleg is érvényes szabályozástól. Vagyis a felek szabadon meghatározhatják az otthoni munkavégzés kereteit. Ennek azért van jelentősége, mert a rendelet nélkül a távmunka szabályai csak azokra a munkavállalókra vonatkoznak, akik kizárólag otthonról dolgoznak. Fontos továbbá, hogy ugyancsak tavaly novembertől – de egyelőre csak a veszélyhelyzet végéig – lehetővé tették a cégeknek a home office adómentes támogatását, havi szinten a minimálbér tíz százalékának megfelelő összegig (jelenleg 16 740 forintig).

Az adómentes támogatás mellett a munkáltatónak biztosítania kell a munkavégzéshez szükséges tárgyi feltételeket
Fotó: Kurucz Árpád

A rendelet szerint a munkaszerződésében foglaltak szerint távmunkavégzéssel munkát végző munkavállalónak nyújtható az adómentes támogatás. Az Mt. szerint elvileg a munkaszerződést írásba kell foglalni, és azt csak írásban lehet módosítani, ehhez pedig a munkáltatónak és a munkavállalónak legalább egyszer személyesen is találkozni kell, különben a NAV kifogásolhatja a költségtérítés adómentességét – hívta fel a figyelmet a ­Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere. Bagdi Lajos jelezte azt is, hogy hazánkban az adómentes támogatás mellett a munkáltatónak biztosítania kell a munkavégzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket is. Így a dolgozó által használt laptopot, az egészséges ülőmunkát biztosító „irodai” széket és az internet-hozzáférést is.

A régióban Ausztriában idén ­február 24-e óta a munkavállalók évente háromszáz euró összegig elszámolhatják az éves adóbevallásukban különféle munkavégzést támogató eszközök – íróasztal, forgószék, asztali lámpa – beszerzésének költségeit. Fontos, hogy olyan írásbeli megállapodásra van szükség, amely legalább 26 nap otthoni munkavégzést ír elő. Egyúttal a munkáltató ugyanekkora összeg erejéig home ­office támogatást is nyújthat adómentesen a munkavállalóknak (három euró/nap), és természetesen a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított eszközök után sem kell adót fizetni. Romániában idén januárban vezették be az otthoni munkavégzési támogatást. Ennek alapján a munkáltatók az otthon töltött napok arányában, havi négyszáz román lej (mintegy harmincezer forint) összegig adómentesen biztosíthatnak juttatást a rezsiköltségekre és eszközbeszerzésre. Csehországban, Horvátországban és Szerbiában egyelőre nincs speciális támogatási rendszer az otthoni munkavégzés segítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.