A rubel idén is megelőzi az amerikai dollárt

Horváth Éva
2020. 02. 01. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülő forint, dráguló euró, magasabb infláció és emelkedő kamatok jöhetnek az esztendőben a Sberbank szakértője szerint. Horváth István emellett a tavalyinál kevesebb beruházásra számít, valamint arra, hogy az ingatlanpiaci fékezés is hozzájárul a várható gazdasági növekedés lassulásához.

Az euró ellenében nagy valószínűséggel 340 forint feletti árat is kell majd fizetni a devizapiacon, a dollár árát változékonyság jellemzi majd, 2020 nem az amerikai zöldhasú éve lesz – sorolja. A rubel ugyanakkor idén is felülteljesíthet a dollárral szemben, ha nem is olyan mértékben, mint az elmúlt évben.

Ennek okát leginkább a javuló ukrán–orosz kapcsolatokban érdemes keresni –fűzi hozzá.

Magyarországon a szakértő idén 3,45 százalékos inflációt vár, 3,3 százalékos növekedési prognózissal, ami a hazai gazdaság teljesítményében jelentős lassulást jelez. Ez utóbbit elsősorban a fogyasztás hajtja majd felfelé, amivel szemben az állami és üzleti szféra beruházásai csökkenhetik azt, főleg az építőiparban. Az ingatlanszektor amúgy is fékezés előtt áll: Horváth István kevesebb adásvételre, akár újra egy számjegyű lakásár-növekedésre számít. Az új lakások magasabb általános forgalmi adója az árakban csak részben jelenik meg, de az átadott új otthonok számában bekövetkező drasztikus csökkenés már látványos lehet az év második felében.

A világgazdaság viszonylatában a Sberbanknál az eurókamatok emelkedését várják. A stabilizálódó eurózóna jegybankjai vélhetően visszavesznek a 2019-ben újraindított mennyiségi lazításból, ami önmagában is erősítheti az eurót az egyéb devizákkal szemben. A dollár esetében viszont stagnálásra számít a szakember, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis valószínűleg kivár majd a novemberi elnökválasztásokig.

Hasonló bizonytalanságokat hordoz még, kiemelten az olajárak miatt, a közel-keleti geopolitikai puskaporos hordó felrobbanása, valamint az évek óta tartó Kína–USA kereskedelmi viaskodás. Mindezek mellett az elemzés külön felhívja a figyelmet az eladósodott, deficites indiai óriásgazdaságra, amely tartogathat még negatív meglepetéseket az év során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.