A sertéspestis drágíthatta az élelmiszert

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 10. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben éves szinten 2,9 százalék volt az infláció, a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett. A szeszes italok 8,4 százalékkal, a dohányáruk 12,1 százalékkal, az élelmiszerek összességében 5,4 százalékkal drágultak. Utóbbinál elemzők szerint a sertéspestis hatása volt tetten érhető. A szolgáltatásokért 3,3 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve, az üzemanyagok ára ugyanakkor négy százalékkal csökkent.

A 2,9 százalékos inflációs mérték az elemzői várakozásoknál kissé magasabb, ugyanakkor az infláció szintje a jegybanki cél, azaz három százalék körül alakul. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a legutóbbi ülésén úgy értékelte, hogy a belföldi kereslet erős bővüléséből eredő, az inflációt növelő kockázatot ellensúlyozza a külső gazdasági környezet kedvezőtlen alakulásából adódó inflációt csökkentő hatás, ezért nem is módosított a monetáris kondíciókon.

A legutóbbi vállalati gyorsjelentések és a makrogazdasági adatok szerint mégsem olyan kedvezőtlenek a nyugat-európai kilátások, mint korábban gondolták, így nem kizárt, hogy ha a várt erős visszaesés elmarad, akkor a külső, inflációt csökkentő hatások is mérséklődni fognak. Mindazonáltal nem valószínű, hogy az inflációs adat a következő hónapokban meghaladná a jegybanki célt. A nemzeti bank mindenesetre folyamatosan nyomon követi az inflációt befolyásoló tényezőket, és ezeket értékelve alakítja monetáris politikáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.