A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított, a Dunától keletre azonban a nagy mennyiségű eső miatt intenzívebb növényvédelemre, így magasabb költségekre számíthatnak a termesztők – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 06. 18. 22:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apáti Ferenc kiemelte, hogy a vasárnapi zivatarok elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Borsod megyében jártak heves esőzéssel, helyenként jégesővel.

A jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben országos viszonylatban is jelentős terméskiesést okozó jégverés nem volt, ugyanakkor ahol 40-70 milliméter csapadék esett, ott a meleg, párás időjárás növeli a gombafertőzés veszélyét, és minőségi veszteségeket okozhat. A vihar a hajtatott zöldségtermesztő berendezésekben (fóliasátrak, üvegházak) nem okozott károkat.

Elmondta, hogy Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön. A termőfelület 40 százalékát, 35 ezer hektárt a csemegekukorica adja, a betakarítási munkálatok itt még nem kezdődtek el, ugyanakkor a mintegy 15-20 hektáron termesztett zöldborsó betakarítása a vége felé jár, ami a sok eső miatt kissé megcsúszhat. A viharos időjárás kisebb gondokat okoz a káposzta-, saláta- és hagymafélék, valamint a gyökérzöldségek esetében, de a paprika- és paradicsomféléknél növelte a gombabetegségek kockázatát.

A magyar gyümölcstermő terület 80 százaléka Pest, Bács-Kiskun megyében és az észak-keleti régióban van, azokon a területeken, ahol vasárnap heves esőzések, jégverések voltak. A zivatarok ezeken a helyeken néhány ezer hektárt sújtottak.

A viszonylag rövid idő alatt lehullott sok csapadék a később érő gyümölcsfajoknál – alma, körte, szilva – közvetlenül nem okozott károkat, ugyanakkor a növényvédelmi költségeket emeli.

A cseresznyénél és a meggynél nőtt a repedés kockázata, vagy az arra kevésbé érzékeny fajták termése puhulhat, így szállíthatóságuk és feldolgozhatóságuk romlik – tette hozzá az alelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.