A szakma legjobbjai között a külföldről hazatérők

Megtartotta második építőipari hazahívó börzéjét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), a helyszín München után ezúttal Amszterdam volt.

2019. 11. 30. 16:49
null
Magas pozíciót jelenthet a nyugat-európai tapasztalat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta második építőipari hazahívó börzéjét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), a helyszín München után ezúttal Amszterdam volt. – A jelenlegi magyar építőipar már nem az, ami korábban volt – foglalta össze fő üzenetüket Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke lapunknak azt mondta, a rendezvények jelentősége abban áll, hogy a recesszió idején, 2008 és 2013 között az építőipari ágazat mintegy 85 ezer foglalkoztatottól vált meg, akiknek jelentős része külföldön, nyugat-európai országokban, elsősorban Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Nagy-Britanniában vállalt munkát. Hollandiá­ban ma mintegy 32 ezer magyart foglalkoztatnak az ottani cégek, közülük három-négyezren dolgoznak az építőiparban. Koji László szerint ahogy az első rendezvényen, úgy ezúttal is azt hangsúlyozták a résztvevőknek, hogy ha hazajönnek, a legjobbak között tartják számon őket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy korábbi szakmunkás akár középvezető is lehet, a jelenlegi mérnökhiányos időszakban pedig a jó mérnökök kiemelt ajánlatokat kaphatnak.

Bár nem feltétlenül az ÉVOSZ hazahívó börzéinek köszönhetően, de egyre több Nyugat-Európában szerencsét próbáló magyar építőipari szakember tér haza. Úgy tudjuk, van olyan hazai nagyvállalat, amelyhez az elmúlt egy-két év során már csaknem húsz, korábban hosszabb időn át külföldön dolgozó magyar szakmunkás és mérnök csatlakozott. Olyan cégről is tudunk, amely éppen az amszterdami rendezvényen tett olyan ajánlatot, hogy egy szakember jövő márciustól már biztosan náluk vállal munkát.

Magas pozíciót jelenthet a nyugat-európai tapasztalat
Fotó: Havran Zoltán

Az ÉVOSZ toborzórendezvényén Marczinkó Zoltán, a pénzügyi tárca munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az előadásában többek között arról beszélt, hogy a magyar kormány kedvezően fogadja a magyar szakemberek átmeneti külföldi munkavállalását, hiszen ez már évszázadokkal ezelőtt is hagyománynak számított. Szerinte a fejlettebb nyugat-európai országokban szerzett tapasztalatból az ágazat csak profitálni tud. – Fontos azonban, hogy a szakemberek ismét hazatérjenek, és a magyar építőipari piacon hasznosítsák megszerzett ismereteiket – hangsúlyozta Marczinkó Zoltán, rámutatva, hogy a hazatéréshez a kormány is segítséget nyújt, többek között az otthonteremtési támogatásokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.