A szakmai kihívás motiválja a pályakezdőket

A valódi szakmai feladatok iránti igény motiválja a fiatalokat, ezzel szemben az adott vállalat hírneve ma már nem befolyásolja érdemben a döntésüket.

Magyar Nemzet
2019. 12. 14. 11:28
null
Szabadulna a kötött munkaidőtől az új generáció Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megpályázandó álláslehetőség kiválasztásakor leginkább a valódi szakmai feladatok iránti igény motiválja a fiatalokat, ezzel szemben az adott vállalat hírneve ma már nem befolyásolja érdemben a döntésüket – derül ki a Zyntern.com állásportál kutatásából.

A felmérésben szereplő 2200, 16–26 éves pályakezdő fiatal több mint fele az érdemi szakmai munkát jelölte meg első szempontként, a második legfontosabb elvárásuk a nyitott, támogató vezetőség, majd a rugalmas munkaidő. Meglepő, hogy a fizetés a megadott tizennégy szempont közül mindössze a kilencedik legfontosabb helyen szerepelt.

A portál a válaszok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a fiatal generációk már tudatosan fejlesztik magukat. Ezért célirányosan, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, viszont az idejüket ők kívánják beosztani.

Szabadulna a kötött munkaidőtől az új generáció
Fotó: Mirkó István

Választásukat szintén jelentősen meghatározza, hogy milyen előrelépési lehetőségeket látnak a cégen belül, amelyre a vállalatok belső utánpótlás-nevelési programjai vonzó alternatívákat kínálnak.

Egyre nagyobb az igény arra is, hogy már gyakornokként is szeretnék, hogy vezetőjük komolyabb projektbe is aktívan bevonja őket. A kötött munkaidőtől ugyanakkor tartózkodnak azok a fiatalok, akik az állásuk mellett folytatják tanulmányaikat, de a rugalmasságra nagy az igényük azoknak is, akik már befejezték képzésüket. A kötelezettségek mellett lényeges szempont körükben a munka és a magánélet egészséges egyensúlya, és elkerülnék, hogy az egyik a másik rovására menjen.

A kutatás öt különböző tanulmányi területen mérte fel az igényeket. A gazdasági és a műszaki területen tanulók egyaránt ugyanazt a három tényezőt tartották a legfontosabbnak a munkaadó kiválasztása során: a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezető meglétét. A természettudományok iránt érdeklődőknek a visszajelzés nem szerepelt a legmeghatározóbb döntési szempontok között.

A bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területek kitöltői számára fontos a folyamatos visszajelzés leendő munkaadójuk részéről. A műszaki és bölcsészettudományi területeken a fejlődési lehetőséget jelölték meg legfőbb szempontként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.