A szervezett gyalogtúrák korát éljük

Egy- és többnapos gyalogtúrák a Pilistől a Bihar-hegységen, a Pireneu­sokon és a Kilimandzsárón át az Everest alaptáborig — gyakorlatilag nincs olyan hely ma a világban, ahová ne juthatnának el azok a természetkedvelők is, akik nem szívesen bajlódnak a tervezéssel és a szervezéssel vagy akiknek csupán nincs tehetségük ehhez. A szervezett túrák, amelyekből egyre többféle van, kifejezetten ideálisak lehetnek az egyedülálló, de egyedül nem szívesen utazó kalandvágyók számára is.

Haiman Éva
2019. 05. 22. 15:36
null
Természetkedvelő társakra találhatnak azok is, akik korábban egyedül jártak kirándulni Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magánemberek és kisebb-nagyobb cégek, baráti közösségek, egyesületek és klubok sora csatlakozott az elmúlt években a túraszervezők mind népesebb táborához. Sokan a maguk szórakoztatására kezdték, majd érzékelve a piaci rést, jó (ütem)érzékkel vágtak bele a – mind nagyobb – üzletbe, amelyben egyre sikeresebbek. Másoknál a túraszervezés inkább megmaradt szenvedélynek, amit ugyanakkor másokkal is szívesen megosztanak. És persze vannak átfedések is a két nagy halmaz között.

Tarsoly Péter, a Velenceihegységtúra.hu oldal üzemeltetője is ez utóbbiak közé tartozik, ő 2015 óta vezet ökotúrákat a Velencei-hegységben, a Vértesben és a Keleti-Bakonyban különféle távokon és nehézségi szinteken. A legnagyobb közösségi portálon is meghirdetett eseményein a részvételi díj mind­össze ezer forint, e csekély összegért viszont nemcsak egy szimpla túravezetést, hanem rengeteg élményt és ismeretet is kap az ember, Péter ugyanis több mint túravezető; barlangkutató, a természettudományok doktora, földmérő mérnök és térinformatikus, de legfőképpen szenvedélyes természetbúvár és – a blogja alapján minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy – a természet szerelmese.

Járt utat a járatlanért mindig hagyj el! – ez nemcsak a szlogenje, de az életfilozófiája is, és meggyőződése, hogy a természetet járva nemcsak nézni, hanem látni is kell. Ő ezért mindent meg is tesz: túráin a hegységek geológiájáról, az ott található kis barlangokról, az izgalmas sziklaformák, az élővilág látható és láthatatlan csodáiról, a flóráról és a faunáról is számtalan érdekességet megoszt a résztvevőkkel. Sőt, ha arra van szükség, történelmi, kultúrtörténeti, gazdasági-politikai hátteret ad például azzal kapcsolatban, hogy az amúgy a délkeleti Kárpátokban őshonos, magashegyvidéki klímát és meszes talajt kedvelő feketefenyő az ötvenes évek lehetetlent nem ismerő és a természeti törvényekkel is dacoló, az erdőgazdálkodást sem kímélő ideológiájának köszönhetően került a Velencei-hegységbe, annak is a szubmediterrán éghajlatú, mész nélküli talajára, hogy hetven év elteltével az általuk alkotott és immáron csupa beteg, a szél által girbegurbává formált erdők úgy nézzenek ki, mintha boszorkányok laknák őket.

Míg a Velencei-hegység-túráknál nem a megtett kilométer a lényeg, a legismertebb túramozgalom, a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) nevéből adódóan is inkább erre helyezi a hangsúlyt. A többtucatnyi magánszemélyt, klubot, egyesületet és céget magába foglaló ernyőszervezet tagjai szintén minimális összegből hozzák ki a legtöbb élményt. A TTT közösségi és weboldalán bárki tájékozódhat az aktuális és a várható eseményekről, időpont, földrajzi hely, táv, nehéz­ségi szint alapján is kiválaszthatók a kedvünkre való kirándulások, terepfutó, országúti vagy hegyi kerékpáros, esetleg vízitúra-ajánlatok.

Az is talál itt kirándulást, aki csak néhány kilométert tud vagy akar gyalogolni, az is, aki a normál túratávnak számító 20-40 kilométeres etapokat kedveli, de az is, aki egy több száz kilométeres országúti kerékpáros teljesítménytúra-sorozathoz szeretne csatlakozni, esetleg többnapos megméretésen próbálná ki magát. A lényeg itt is az, hogy a jelentkezőnek nincs más dolga, mint regisztrálni, befizetni a részvételi díjat, és végigmenni az általában kijelölt és/vagy vezetett útvonalon, amihez térképet, leírást, esetenként elemózsiát és italt is kap, a célban pedig jelvény, érem vagy emléklap várja.

Természetkedvelő társakra találhatnak azok is, akik korábban egyedül jártak kirándulni
Fotó: 123RF

Túrákat nem csak az országhatáron belülre szerveznek, és az érdeklődés a külföldi utak iránt is nagy. A meghirdetéstől számítva jellemzően néhány napon belül betelnek a környező országokba induló kirándulások, legyen szó kastély- vagy várlátogatással egybekötött csoportos kerékpározásról, kanyoningról, raftingról vagy tengeri evezésről, sziklamászásról, szurdok- vagy hótalpas túráról. Ennek elsődleges oka, hogy az utazónak nem kell bajlódnia a szervezéssel, igaz, annál mindenképpen többet kell áldoznia egy-egy ilyen egy-két napos vagy akár egy-két hetes kiruccanásra, mintha saját maga állítaná össze a programot.

Aki azonban túlságosan elfoglalt vagy nem éppen egy szervezőzseni, annak mindenképpen megéri. Minél távolabbi és minél bonyolultabb szervezést igénylő az úti cél, annál inkább: a Kilimandzsáróra vagy a Himalájába el-, illetve feljutni nem egyszerű, ám ehhez ma már több magyar utazásszervező hozzásegíti azokat, akik hajlandók erre pénzt, időt és persze energiát fordítani. Mert azért szervezett expedíciók keretében túrázni a világ talán legszebb túraösvényén, a 8850 méter magas hegyóriás 5360 méteren fekvő alaptáborába, miközben a kényelemről sem kell teljesen lemondani – legalábbis az egyik legismertebb nagy túraszervező, a Baraka hirdetése szerint –, azért mindenképpen megkíván egyfajta állóképességet.

Ez a cég, miként a többi nagy túraszervező, például az iKaland vagy az Eupolisz, a kevésbé edzetteknek, ám még mindig a vastagabb pénztárcájúaknak könnyebb túrákat is kínál. Így az is csillagtúrázhat például Kis-Tibetben, kirándulhat az Atlasz-hegységen át Marokkóban vagy éppen az Andokban, akinek eszébe sem jutna részt venni mondjuk a leghosszabb távon, a Kinizsi 100-on. „Ha unod az ipari turizmust!” – ez az Eupolisz szlogenje, és mindent elmond arról, kiknek is kínálja természetjáró utazásait, trekking­jeit ez a 2003-ban alapított iroda, amely mára Magyarország egyik vezető természetjáró, bakancsos utazási irodájaként hirdeti magát.

Az alapító Szabó Roland által működtetett Rolitúra is azzal igyekszik magát megkülönböztetni, hogy náluk az utas nem csupán utazást, hanem élményeket kap a pénzéért, mégpedig „nem a szörnyű tömegturizmus keretei között”. A 2000 őszén a Veszprémi Egyetem Központi Kollégiumában Egyetemi Túrázók Köre néven alakult cég (amely hivatalosan a Földgömb Utazási Iroda néven fut) versenytársai­hoz hasonlóan tapasztalt túravezetőket alkalmaz. Velük dolgozik ­például az egyébként saját túrákat is szervező Csonka Gábor, más néven Vándorboy, aki önmagát „hivatásos világjárónak” nevezi, és ez nem túlzás, hiszen 14 éven át egyetlen hátizsákkal utazta be a világ 150 országát.

A túraszervezés mindazonáltal ma már a hagyományos utazási irodák ajánlatai között is szerepel: az Alfa Tours, az Utazom.com a környező országokba is több bakancsos és kerékpáros túrát hirdet. Velük könnyen és biztonságosan eljuthat bárki egy hét végi tekerésre Szlovéniába vagy Olaszországba, esetleg, ha ahhoz van kedve, kiruccanhat egy laza hegymászásra Erdélybe, Szlovákiába vagy Ausztriába.

A szervezett túrák nemcsak a szervezésben járatlan természetkedvelőknek kedveznek, de az egyedülállóknak is, hiszen társ hiányában sem kell a négy fal között tölteniük a hétvégéjüket vagy a szabadságukat. A Túratárs.hu, ez a ma már majdnem 39 ezer tagot számláló „találkozópont” pedig kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy ismerkedési lehetőséget is biztosítson mindazoknak, akik szeretnek kirándulni. Itt bármelyik regisztrált résztvevő hirdethet nyílt túrákat és találhat olyan túratársakat is, akik barátok, társ és túravezető hiányában eddig egyedül járták a hegyeket vagy ritkán túráztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.